DONG har sit hyr med indtjeningen

Vindenergien blæser fremad i DONG Energys kvartalsregnskab, men selskabet presses på de lavere gaspriser.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy oplevede i første kvartal en tilbagegang i driftsresultatet på 1,2 milliard kroner i forhold til samme periode sidste år. Det skyldes i høj grad den lavere pris på gas og reparationer af Siri-platformen, der er blevet 1,5 milliard dyrere end forventet. 

På bundlinjen ser det heller ikke helt lyserødt ud for energiselskabet. Godt nok ender den 800 millioner kroner højere end første kvartal af 2011, men bundlinjen reddes kun af de to milliarder kroner, som selskabet har fået fra virksomhedsfrasalg. DONG tjente 2,3 milliarder kroner før skat, og det resultat havde altså kun heddet 300 millioner kroner, hvis man renser for virksomhedssalg.

Omsætningen steg med knapt fire milliarder kroner til 19,9 milliarder.

Men på trods af presset på indtjeningen er der ikke kun negative nykker i DONG.

”Det er et fornuftigt kvartalsregnskab på trods af en mild vinter med faldende indtjening på el- og gasforretningen samt engangsudgifter til reparation af Siri-platformen. Det ændrer ikke ved vores forventning til 2012, og vi fastholder også vores ambitiøse mål om at fordoble EBITDA i 2015 i forhold til 2009," siger administrerende direktør Carsten Krogsgaard Thomsen.

Gælden stiger

DONG Energy har de seneste år investeret ganske voldsomt i en lang række projekter. En del af de investeringer er sket for lånte penge, og det har medført en stigning i energiselskabets gæld fra 19,8 milliarder kroner til 25 milliarder kroner i forhold til første kvartal af 2011.

Det smitter også af på selskabets renteomkostninger, der næsten fordobles til 258 millioner kroner i første kvartal.

Gælden kan meget vel stige yderligere, da DONG Energy har afsat fem milliarder mere til nettoinvesteringer fra omkring 40 milliarder til 45 milliarder. Det kan få selskabets gearing til at overstige de 2,5 pct., som ellers er et nøgletal for selskabet.