DONG har opkrævet 4,4 milliarder for meget

Konkurrencemyndighederne siger, at DONG i mere end tre år har taget for høje priser for el i Jylland og på Fyn og dermed risikerer at skulle betale 4,4 mia. kr. tilbage.

Konkurrenceankenævnet har netop fastslået, at Elsam, der i dag hører under DONG, har opkrævet urimeligt høje priser i Jylland og på Fyn Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen for landets største elproducent, DONG, Anders Eldrup, tager det med fuldkommen sindsro, at DONG ifølge tre konkurrencemyndigeder har brudt konkurrenceloven og af godt 1100 virksomheder stævnet til at skulle betale 4,4 milliarder kr.

Konkurrenceankenævnet har netop fastslået, at Elsam, der i dag hører under DONG, har opkrævet urimeligt høje priser i Jylland og på Fyn. Der er tale om perioden fra 2003 til og med første halvår 2006.

Handelsselskaberne Energi Danmark, Scanenergi og OK har på vegne af 1100 virksomheder i Jylland og på Fyn stævnet DONG til tilbagebetaling af milliardbeløbet. Oven i erstatningskravet kommer renter på 1,5 millioner kr. om dagen, indtil sagen er afsluttet.

DONG er blevet underkendt, senest af Konkurrenceankenævnet, hvordan kan I så finde på at anke sagen til Sø- og Handelsretten?

»Fordi vi mener, afgørelsen er forkert. Det er åbenlyst, at den model konkurrencemyndighederne baserer sig på, er forkert. Resultaterne, der kommer ud af den forenklede edb-model er forkerte. Hvis vi kan bevise, at modellen er forkert, kan man jo ikke dømme os på et forkert grundlag. Jeg tror på retssikkerheden i Danmark,« siger Anders Eldrup.

Vandt 13 ud af 13 sager
DONG har umiddelbart dårlige odds mod sig, hvis man ser på de seneste 10 års konkurrencesager, der er endt ved domstolene. Konkurrencemyndighederne har vundet 13 ud af 13 konkurrencesager, der blevet indbragt for domstolene, siden den nuværende konkurrencelov trådte i kraft i 1998, oplyser Konkurrencestyrelsen.

Ingen civil domstol har tidligere underkendt konkurrencemyndighederne?

»En gang skal jo være den første. Hvis vi kan bevise, at modellen er forkert, kan man jo ikke dømme os på et forkert grundlag,« siger Anders Eldrup.

Er det ansvarligt af DONG over for virksomhederne, dvs. elforbrugerne, at I siger: »Vi kører bare en retssag«?

»Det ville være uansvarligt over for vore aktionærer(bl.a. staten red.), som jo er hele den danske befolkning, hvis vi udbetalte 4,4 milliarder kr., når vi mener, det rigtige beløb er O kr. Det ville være uansvarligt,« mener Anders Eldrup.

Sagen kan komme til at vare en halv snes år, hvis DONG går videre til Højesteret, hvis Sø- og Handelsretten afviser DONGs anke af konkurrencemyndighedernes afgørelse, oplyser Konkurrencestyrelsen.

»Vi har en god sag«
Kommunikationschef Lene Bunde fra OK kalder det temmelig uvenligt af DONG, at selskabet nægter at betale de 4,4 milliarder kr. tilbage til kunderne.

»Det er uvenligt, at man ikke vil betale penge, man har snydt kunderne for. Det er ikke særlig pænt af DONG,« siger hun.

Energi Danmarks administrerende direktør, Jørgen Holm Vestergaard, peger på, at Konkurrencestyrelsen, Konkurrencerådet og senest Konkurrenceankenævnet med højestretsdommer Børge Dahl i spidsen har fastslået, at Elsam har misbrugt sin dominerende stilling ved at tage urimeligt høje elpriser.

»Det er det, kunderne, erhvervsvirksomhederne og befolkningen skal huske. Hvad Anders Eldrup mener om det her, må stå helt og aldeles for hans egen regning. Landets højeste konkurrencemyndigheder er enige i vores valg af metode og model, og de har juridisk slået fast, at der foregået et misbrug til at tage urimeligt høje elpriser. Vi har en god sag og er helt tryg ved at den går til Sø- og Handelsretten. Jeg er også sikker på, at Højesteret vil nå frem til samme konklusion som de højesteretsdommere hos konkurrencemyndighederne, der allerede har behandlet sagen,« siger Jørgen Holm Vestergaard fra Energi Danmark.