Dong gennemfører salg af gasdistributionsnet til Energinet.dk

Energinet.dk overtager Dong Energys gasdistributionsnet, der omfatter enheden Gas Distribution og de dertil relaterede operationelle aktiviteter.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser Dong i en meddelelse til fondsbørsen.

Handlen er gennemført, efter at den fredag er blevet godkendt af blandt andet Finansministeriet, Energi-, Forsynings,- og Klimaministeriet samt konkurrencemyndighederne.

Gasdistributionsnettet sælges til en samlet pris på 2,3 mia. kr. og forventes at resultere i en gevinst på 1,5 mia. kr. - men er dog ikke en del af driftsresultatet (EBITDA). Gas Distributions bidrag til Dongs EBITDA-resultat i 2015 var 360 mio. kr.

Salget får ikke indflydelse på Dongs forventninger til regnskabsåret 2016.

Det frasolgte Gas Distribution omfatter et distributionsnet og gasdistributionsaktiviteter i den sydlige del af Jylland og på Syd- og Vestsjælland.

»Vi køber gasdistributionsnettet til en konkurrencedygtig pris, « sagde Peder Østermark Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk, i en pressemeddelelse i forbindelse med, at handlen først blev meldt ud i maj.

»Energinet.dk ejer og driver i forvejen det overordnede gasnet, og vi vil drive distributionsnettene i Sydjylland og på Vestsjælland videre, så de cirka 122.000 forbrugerne fortsat får sikker forsyning«, forklarede han videre.

Handlen er en del af den politiske aftale om at børsnotere Dong Energy. Venstre, De Konservative, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede i september 2015 at børsnotere selskabet og samtidig frasælge gas - og olieinfrastruktur til Energinet.dk, så det forblev på offentlige hænder.

Energinet.dk hører under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og bliver finansieret via el- og gasregningen. Selskabet skal ikke optjene overskud.

I forbindelse med aftalen om at børsnotere Dong understregede politikerne, at priserne for Energinet.dks distributionsydelse ikke måtte stige som følge af handlen.

Desuden skal Energinet.dk rette sig efter den samme regulering om tariffer, som Dong Gas Distribution fulgte.

For de 2,3 mia. kr. får Energinet.dk gasrør, gasanlæg og 97 medarbejdere fra Dong Energy.

»Vi har flere gange tidligere overtaget aktiver fra Dong Energy. De medarbejdere, der er fulgt med, er alle dygtige og skattede medarbejdere, og vi byder de nye kolleger velkommen. Vi vil gøre vores til, at alle får et godt hjem i Energinet.dk,« sagde Peder Østermark Andreasen i maj.

/ritzau/FINANS