DONG går på børsen til sommer

DONG er klar til at gå på børsen til sommer. Staten skal fortsat bevare kontrollen over energiselskabet. Det fremgår af en børsmeddelelse fra DONG.

DONG er klar til at gå på børsen til sommer. Staten skal fortsat bevare kontrollen over energiselskabet. Det fremgår af en børsmeddelelse fra DONG. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG vil på børsen til sommer. Det fremgår af en meddelelse fra selskabet. Den danske stat vil fortsat bevare kontrollen med selskabet med en ejerandel på 50,1 pct. Samlet forventes det at 15 pct. af DONG kan handles. Selskabet bliver ikke selv tilført ny aktiekapital og udsteder dermed ikke nye aktier.

Meddelelsen fra DONG er kulminationen på flere måneders arbejde, der officielt begyndte i september 2015 med selskabets køreplan for børsnoteringen. Berlingske erfarede for uger siden, at DONG sigter efter at gå på børsen 10. juni.

DONG skriver i meddelelsen, at selskabet har til hensigt at udbetale 2,5 mia. kr. i udbytte til sine aktionærer for regnskabsåret 2016. Derefter vil selskabet frem mod 2020 »øge det årlige udbytte med en høj encifret procentsats sammenlignet med foregående års udbytte«.

»DONG Energy har i løbet af det seneste årti etableret en position som globalt førende inden for havvind, der udgjorde 75 pct. af vores investerede kapital ved udgangen af 2015. Vi har en robust og særdeles transparent udbygningsplan for havvind, der vil generere stærk og lønsom vækst i de kommende år. Vores fokus på vedvarende energi har gjort DONG Energy til en af de hurtigst voksende energikoncerner i Europa,« siger DONGs topchef, Henrik Poulsen, i meddelelsen.

Han understreger samtidig, at den planlagte børsnotering vil give DONG gode muligheder for at udbygge sin førerposition.

DONG ejes i øjeblikket af den danske stat med 58,8 pct.. New Energy Investment, der er kontrolleret af Goldman Sachs, har 17,9 pct. af ejerandelen. SEAS-NVE Holding A/S holder 10,8 pct., mens ATP har en ejerandel på 4,9 pct. og øvrige aktionærer 7,6 pct.

Salget af DONG Energy og børsnoteringen har været stærkt omdiskuteret politisk, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) påpeger, at beslutningen støttes af bredt flertal i Folketinget.

»Vi er stolte af DONG Energys udvikling inden for vedvarende energi og selskabets bidrag til en bæredygtig fremtid. Selskabet har udviklet sig fra primært at være en dansk forsyningsvirksomhed til at være et internationalt selskab med mange aktiviteter uden for Danmark. Børsnoteringen støttes af et bredt flertal i Folketinget, og vi ser frem til at følge DONGs fortsatte udvikling som et børsnoteret selskab,« siger han i meddelelsen fra energiselskabet.

Tilbage i 2004 blev et bredt flertal i Folketinget enige om, at DONG skulle på børsen. Den 12 år gamle aftale bekræfte et flertal bestående Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale i september sidste år.

Det var aftalen fra 2004, der lå til grund for aktieudvidelsen i 2014, hvor Goldman Sachs, ATP, PFA og DONG Energys øvrige aktionærer under store folkelige protester skød i alt 13 mia. kr. ind i virksomheden.

Der er omkring 6.700 fuldtidsansatte i DONG Energy, der omsatte for 70,8 mia. kr. i 2015.