DONG går i rette med Eldrup

Anders Eldrups "Project Red" havde givet et dårligere resultat for DONG Energy end en kapitaludvidelse. Derfor valgte man at lukke nye aktionærer ind i selskabet, hvilket den tidligere DONG-direktør ser som en ringere løsning.

Foto: Bax Lindhardt

DONG manglede penge, hvis det benhårde investeringprogram i havvindmøller skulle fortsætte. Så langt er Anders Eldrup enig med DONG, som han blev fyret fra i 2012.

Men på spørgsmålet om pengene skulle komme oppe- eller nedefra, er de to parter uenige. Anders Eldrup har i en såkaldt single fra forlaget Zetland givet udtryk for, at han ikke forstår, hvorfor DONG valgte en kapitaludvidelse i stedet for hans »Project Red«.

Her skulle vinddivisionen udskilles og polstres af de danske pensionskasser. Men den model havde på mange måder været ringere end den meget omtalte kapitaludvidelse, som DONG endte med at gå igenne. Det skriver kommunikationschef i DONG, Martin Barlebo, i en mail til Berlingske:

»Project Red indebar at udskille vind-divisionen som et selvstændigt selskab og at tilføre ny egenkapital til dette selskab. En sådan model ville rent finansieringsteknisk ikke have ført til den samme styrkelse af DONG Energys finansielle fundament og kreditværdighed, som hvis man tilførte egenkapitalen til den samlede DONG Energy-koncern,« skriver Martin Barlebo.

Da Anders Eldrup stadig var direktør i DONG, overvejede han også, om man skulle lave en klassisk kapitaludvidelse. Men han endte med at fravælge det:

»Grunden til, at vi forskede i at tage kapital ind i et datterselskab i DONG og fokuserede på de danske pensionskasser, var, at man forholdsvis hurtigt kunne lave sådan en aftale. De var fortrolige med at investere i havvindmølleparker, så vi kunne copy-paste, hvad vi havde lavet med dem tidligere,« siger Anders Eldrup til Berlingske Business.