DONG fyrer 400 trods fremgang

Statens energiselskab DONG Energy styrker driften, men fyrer samtidig 350-400 medarbejdere.

Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy kommer styrket ud af første halvår 2013 med en forbedret indtjening og underliggende drift. Driftsindtjening stiger til 7,8 mia. kroner i første halvår i år mod 6,6 mia. kroner sidste år. Men resultatet efter skat falder til 0,4 mia. kroner, hvilket er 0,3 mia. kroner lavere end samme periode sidste år. Årsagen er primært flere nedskrivninger på DONGs udenlandske gaseventyr.

Selskabets administrerende direktør Henrik Poulsen kalder resultatet »et skridt i den rigtige retning«, men i næste åndedrag fyrer han 350-400 medarbejdere.

»Over de kommende uger vil der blive nedlagt 350-400 stillinger i koncernen. En vanskelig, men desværre også nødvendig, proces for at styrke DONG Energy's konkurrenceevne i en energisektor, som går igennem en omfattende og udfordrende omstilling af både energisystemer og forretningsgrundlag,« siger Henrik Poulsen.

DONG kom ud af 2012 med et dundrende underskud på 4 mia. kroner, og i februar fremlagde selskabet en ny strategi, som skal genoprette økonomien. I første halvår 2013 er to forretningsområder (Energy Markets og Sales & Distribution) blevet slået sammen til Customers & Markets. Sammenlægning har bl.a. overflødiggjort de medarbejdere, som nu skal fyres.

Mens vindforretningen trækker DONGs driftsresultat op, så koster gasmarkedet dyrt på bundlinjen. Nye nedskrivninger efter første halvår 2013 løber op i 1 mia. kroner på det gasfyrede kraftværk Enecogen i Holland. Dertil kommer nedskrivninger på oliefelterne i Siri-området på 0,9 mia. kroner på grund af en 75 cm stor revne i en platform.

Samlet forbedres forholdet mellem gæld og indtjening en smule. Indtjeningen stiger, mens frasalg af polske landvindmøller (1,8 mia. kroner), dansk landvind (760 mio. kroner) og svensk vandkraft (4,5 mia. kroner) bringer nettogælden ned.

DONGs langsigtede forventninger er fortsat uændrede: En driftsindtjening på 13-14 mia. kroner, nettoinvesteringer i 2013-2014 på 30 mia. kroner og en forbedring af forholdet mellem nettogæld og driftsindtjening til omkring 2,5 ved udgangen af 2014.