DONG frikendt for ulovlig statsstøtte

Den danske stat gjorde ikke noget ulovligt, da den købte el af Dong Energy, konkluderer EU-Kommissionen.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere konkurrenter har ellers klaget over aftalen, hvor Energinet.dk købte reservestrøm fra Dongs kraftværker, men de klager er mandag blevet afvist af EU's konkurrencekontor.

Aftalen gav ikke nogen særlig fordel til Dong, som også er delvist statsejet, fordi den var på markedsvilkår. Det skriver EU-Kommissionen, der har undersøgt sagen siden 2013.

»Kommissionen konkluderer nu, at kontrakten ikke gav Dong Energy en selektiv fordel. Kommissionen fandt, at Energinet.dk sikrede sig en konkurrencedygtig pris,« skriver kommissionens konkurrencekontor blandt andet.

Aftalen gik ud på, at Dong fra 2011 til og med 2015 skulle levere strøm til elnettet i det østlige Danmark, når der var behov for det.

En række jyske konkurrenter, samlet i brancheforeningen BRD, klagede blandt andet over, at der blev indgået den eneaftale uden et offentligt udbud.

»Staten har indgået en aftale med Dong, som, set ud fra vores synspunkt, er helt urimelig. Man har videreført et monopol, der afholder vores medlemmer fra at komme ind på et nyt marked,« sagde Finn Grønkjær, sekretær for BRD, til mediet Energiwatch.

Energinet.dk har ifølge Energiwatch betalt op mod en milliard kroner til Dong Energy som en del af aftalen, som altså nu er godkendt. Over for Energiwatch har Energinet.dk tidligere forklaret, at et offentligt udbud ikke havde givet en bedre pris for staten.