DONG forsøger at presse el-prisen op

DONG Energy forsøger fortsat at presse el-prisen til det yderste, selv om selskabets elpriser er blevet underkendt af myndighederne hvert eneste kvartal de seneste fem år.

Dong Energy, H. C. Ørsted Værket i Sydhavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud over at være Danmarks største leverandør af el kan DONG Energy bryste sig af en anden og mindre flatterende rekord.

En gennemgang af Energitilsynets pris­statistik viser nu, at tilsynet notorisk har fundet DONGs såkaldte anmeldelselsespligtige priser for høje gennem de sidste fem år. Til sammenligning har andre store energiselskaber som SEAS-NVE og NRGi i samme periode langt fra fået underkendt deres priser så mange gange og i samme omfang som statens elselskab.

Beløbene drejer sig om få øre pr. kilowatttime, men samlet ville regningen være løbet op i et tocifret millionbeløb for DONGs op mod 900.000 elkunder sidste år, hvis Energi­tilsynet ikke havde holdt DONGs elpriser nede.

Fremgangsmåden vækker harme hos en talsmand for danske el-kunder.

»Det her viser jo, at DONG igennem en årrække har forsøgt at tage for høje elpriser, og det klinger derfor hult, når Dong bliver ved med at påstå, at selskabet ønsker at tilbyde konkurrencedygtige elpriser. Set i lyset af selskabets størrelse og dermed stordriftsfordele er det jo påfaldende, at de rammer for højt på prisen hver eneste gang,« siger Morten Sinding, forbrugerjurist og talsmand for indkøbsforeningen El-Forbundet.dk.

Hos Energi­tilsynet kunne man også godt ønske sig, at DONG blev bedre til at ramme prisen.

»Det kan være svært for elselskaberne at ramme prisen helt præcist, og det er ikke et særsyn, at vi må regulere priserne. Men det ville da være rart at se en anmeldt pris fra DONG, som rammer mere præcist,« siger Jeppe Danø, kontorchef i Energitilsynets sekretariat.

DONG ikke billigst

Siden 2003 har danske elkunder selv kunnet vælge, hvilket selskab de vil købe deres el fra, men selv om danskerne kan spare mange penge, er det ifølge konsulentfirmaet Ea Energi­analyse kun cirka hver tiende, der i dag har truffet et aktivt valg.

»Når nu der er så mange kunder, som ikke selv vælger elselskab, er det ærgerligt for langt de fleste danskere, at Energitilsynet ikke tvinger priserne lidt længere ned. Ser vi konkret på DONGs standardtilbud, er de tydeligvis ikke de billigste hverken med en variabel pris eller med en fast pris, når vi for eksempel ser på en gennemsnitlig husstand i Hellerup,« siger Mikael Togeby, civilingenør og partner i Ea Energianalyse.

I København og Nordsjælland sidder DONG tungt på elmarkedet, og ifølge Mikael Togeby kunne en gennemsnitlig hustand med fire beboere spare mellem 200 og 400 kroner ved at skifte fra DONG til et af de konkurrerende energiselskaber.

Politisk vrede

På Christiansborg vækker de nye oplysninger harme midt i den aktuelle debat om DONG, hvor koncernchefen Anders Eldrup blev fyret i sidste uge, og Rigsrevisionen har kastet sig over en større undersøgelse af elselskabet.

»Det opfatter jeg som en ret alvorlig sag, som jeg ved første givne lejlighed vil drøfte med klima- og energiministeren. Jeg synes, at det er ret væstenligt, at DONG er et godt forgangsbillede for de andre energiselskaber. Det kan jo virke, som om de forsøger at få en højere indtægtsramme,« siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholdt.

Også hos Enhedslisten vækker DONGs fremgangsmåde vrede.

»Desværre bekræfter det vores generelle oplevelser med DONG. Der opstår et indtryk af, at de forsøger at score det maksimale overskud på forbrugernes regning, og jeg mener ikke, at et statsejet selskab bør give indtryk af at presse prisen på den måde,« siger energi­ordfører Per Clausen (EL).

Hos Dansk Folkeparti mener Mikkel Dencker, at DONGs prispres kunne give anledning til overvejelser om, at staten skal have mere hånd i hanke med sit elselskab.

»I og med at DONG er statsejet, og at de i et vist omfang har et monopol, er deres priser også et politisk spørgsmål. Vi plejer ikke at holde os tilbage med at komme med instrukser til, hvordan man skal køre det i andre offentlige selskaber. Så jeg synes ikke, der er noget i vejen for, at man kommer med nogle overordnede synspunkter om, hvordan en statsvirksomhed som DONG skal drives,« siger han.

DONGs bestyrelse med Fritz Schur i spidsen har igangsat en intern advokatundersøgelse af lønniveauet i selskabet i forbindelse med den eskalerende skandale. Undersøgelsen ventes senest på mandag. Samtidig har statsrevisorerne åbnet for, at Rigsrevisionens granskning af DONG også kan komme til at omfatte bestyrelsens rolle i sagen.