DONG-formand tager Brexit roligt

Farvel. Danske DONG Energy har investeret milliardsummer i den britiske energisektor, men det får ikke formand Thomas Thune Andersen til at ligge søvnløs ved udsigten til et britisk nej til unionen.

Koncernchef Henrik Poulsen og formand Thomas Thune Andersen i samtale ved DONGs sidste generalforsamling før børsnoteringen senere i sommer. Thomas Tune Andersens lyseblå slips er dog ikke er et levn fra hans tid som adm. direktør i Maersk Oil. (Foto: Søren Bidstrup) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mødelokalet under Hilton Hotel i København har en særlig plads i DONGs historie. Det var her, daværende formand Fritz Schur holdt det første pressemøde om fyringen af Anders Eldrup, hvor kammerherren ytrede ordene »Vi har aldrig set noget lignende«. Fredag var samme mødelokale med de røde tæpper og træpalenerne så ramme om den sidste generalforsamling i DONG inden selskabets børsnotering.

Der er brændt meget kul i kraftværket, siden Schur fyrede Eldrup. Toppen af DONG udgøres nu af direktør Henrik Poulsen og formand Thomas Thune Andersen, og kursen er sat mod børsnotering i løbet af sommeren med selskabets havvindmøller som den store investormagnet. Størstedelen af DONG Energys havvindprojekter står i Storbritannien, der den 23. juni skal stemme om sit fortsatte medlemsskab af EU.

Meningsmålinger har længe vist noget nært dødt løb, så risikoen for, at briterne forlader union, er bestemt til stede. Det holder dog ikke DONG-formanden vågen om natten.

»Brexit er selvfølgelig vigtigt, og det vil få indflydelse på en masse ting. Men vi arbejder inden for britisk energipolitik og -investeringer, og det mener vi ikke vil ændre sig i en ­Brexit-situation. Den underliggende forretning er sikker uanset hvad,« siger Thomas Thune Andersen.

Bred frygt

Med sin rolige tilgang til et eventuelt Brexit adskiller DONG-formanden sig noget fra sine topchefkollegaer i Danmark. ­Berlingske Business har spurgt flere af de tungeste erhvervsfolk fra bl.a. Novo, A.P. Møller og Danfoss om deres syn på Brexit, og her har svarene været anderledes kontante.

»Brexit står bestemt ikke på vores ønskeseddel. Det skaber usikkerhed i systemet og er en potentiel udløser for økonomisk uro,« sagde adm. direktør i industrigiganten ­Danfoss, Niels B. Christiansen.

Ud over den generelle markedsuro ved et Brexit spøger større valutaudsving i pundet, og den britiske valuta har allerede taget nogle tørre tæsk på den blotte forventning om et Brexit.

»Det giver ikke søvnløse nætter, fordi vi netop har en afdækningspolitik, så vi i en meget lang række år i fremtiden ved, hvor vi er på valutasiden. Men det er også en balance­ting, for hvis pundet falder, så vil nogle omkostninger også falde,« siger Thomas Thune Andersen.

Mærker vingesuset

Brexit eller ej, så har DONG planer om at gå på børsen i løbet af sommeren 2016. Ifølge Berlingskes oplysninger sker noteringen den 10. juni, men energikoncernen har endnu ikke sat nogen dato på noteringen. Det står dog uden for enhver tvivl, at DONG Energys notering bliver en af de allerstørste i ­Danmark nogensinde, og det historiske i denne position mærker Thomas Thune Andersen også.

»Det er noget, som vi alle skal være beskedne omkring. Det er spændende, og det er et vingesus, som vi skal have dyb respekt for og være sikre på, at vi får gjort på den ­rigtige måde,« siger DONG-formanden.

Den sidste generalforsamling i DONG forløb i øvrigt uden de store overraskelser. Alle foreslåede punkter blev gennemført enstemmigt.