DONG-formand i svær balance mellem grøn og sort energi

Thomas Thune Andersen, DONG Energys kommende formand, står foran en vanskelig opgave. Han vil både skabe værdi til ejerne, herunder amerikanske Goldman Sachs. Men skal også balancere mellem milliardstore investeringer i både grøn og sort energi.

Thomas Thune Andersen, formand for DONG Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sorte og grønne energi er lige gode for forretningen, så længe der bare kommer godt med penge i kassen, et ordentligt afkast af den investerede kapital og bliver skabt værdi for ejerne, den danske stat og den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det er groft sagt holdningen hos DONG Energys kommende bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, der tiltræder jobbet i løbet af sommeren.

På den ene side har han den magtfulde storbank Goldman Sachs, der ejer 19 procent af DONG, og hvis krav om solide afkast af den investerede kapital op til den planlagte børsnotering i 2017 eller 2018 han skal opfylde. På den anden side har han politikerne i regeringen og Folketinget samt Danmarks befolkning, der ånder ham i nakken og presser på for at få Danmarks største energiselskab omstillet fra sort til grøn energi.

I et interview med Berlingske Business bekræfter Thomas Thune Andersen, at en af hans vigtige opgaver bliver at skabe større indtjening i DONG og mere værdi til ejerne, som ud over staten og Goldman Sachs er pensionskasserne ATP og PFA, elselskaberne SEAS-NVE og SE (Sydenergi), når DONG Energy er klar til at blive børsnoteret. Den rolige og besindige tidligere skibsreder i A.P. Møller - Mærsk, der i 2009 blev fyret fra jobbet som topchef i Maersk Oil, fordi Esplanadens øverste chef Nils Smedegaard Andersen ønskede et højere tempo i efterforskningen efter olie, skal balancere mellem DONGs fokus på både grøn og sort energi. Det kan blive en ordenlig mundfuld for den nye formand – i hvert fald er det en stor udfordring og en uhyre vanskelig opgave, som kræver en både diplomatisk og håndfast formand, der tør skære igennem.

Men fremtidens energi fra DONG skal være renere. I 2040 skal 85 procent af DONG Energys el- og varmeproduktion komme fra vedvarende energi, sådan har firmaets strategi været de seneste fem-seks år, og sådan er den fremover.

»De udfordringer, der er omkring energi – det vil sige energiportefølje – synes jeg er spændende for industrien og dermed også for DONG. I mit arbejde i bestyrelsen kommer det meget til at dreje sig om drøftelser og beslutninger om koncepterne, det vil sige, hvordan man laver grøn energi, men i høj grad også, hvordan man laver den traditionelle energi, olie og gas, ja, hvordan man gør det til konkurrencedygtige priser. På både kort og langt sigt er produktion af olie og gas et meget vigtigt forretningsben for selskabet. DONG har en stærk platform at bygge på både i Danmark og uden for Danmarks grænser,« fastslår en velforberedt og høflig Thomas Thune Andersen, der glider behændigt af på de mere direkte spørgsmål og kun siger det højst nødvendige.

Næppe mange havde ventet ham i stolen som ny bestyrelsesformand i DONG. Erhvervsmanden har fået sine erfaringer fra international big business i olie- og gasindustrien, bl.a. som skibsreder og topchef i Maersk Oil i en håndfuld år.

I de seneste fire år har han som medlem af bestyrelsen for Storbritanniens næststørste energiselskab, Scottish & Southern Energy, fået solid erfaring med investeringer i havmølleparker. Så han har fået masser af indblik i sort og grøn energi – det er kommet helt ind under huden.

Fra sommeren 2014 kommer Thomas Thune Andersen til at sidde for bordenden i bestyrelsen for DONG Energy. Det er vel at mærke et stort statsligt privatejet selskab, hvor der hvert år skal satses næsten lige så meget på investeringer i produktion af sort energi – altså olie og gas – som på investeringer i nye offshore-vindmølleparker.

»DONG Energy, der har et stærkt og godt ry i udlandet, er en spændende virksomhed med nogle spændende muligheder,« siger Thomas Thune Andersen til Berlingske Business.

Sammen med sit bestyrelseshold, herunder de to mest magtfulde, Martin Hintze fra Goldman Sachs og Jørn P. Jensen fra Carlsberg, skal Thomas Thune Andersen lede DONG i tæt samarbejde med gulddrengen og Goldman Sachs-favoritten, administrerende direktør Henrik Poulsen, og hans højre hånd, koncernfinanschef og viceadministrerende direktør Marianne Wiinholt.

DONG Energys kommende bestyrelsesformand ønsker på nuværende tidspunkt ikke at gå nærmere i detaljer om, hvad han specielt vil satse på bl.a. i samarbejde med den nye magtfulde mindretalsaktionær Goldman Sachs.»Med den nye aktionærsammensætning er der arbejdet meget sammen med ledelsen på strategien, og fokus bliver nu at få implementeret den. Men inden jeg udtaler mig yderligere, vil jeg først gerne sidde i stolen som bestyrelsesformand og få en bedre indsigt i detaljer, vægtningen og risici mellem de forskellige ting,« siger Thomas Thune Andersen.

Hvert år frem mod 2020 skal DONG investere 15-18 milliarder kroner. Pengene fordeles nogenlunde ligeligt på opførelse af nye havvindmøller i Storbritannien, Tyskland, Danmark og muligvis i Holland plus på investeringer i øget og ny udvinding af olie og naturgas fortrinsvis i den danske del af Nordsøen, i havområder ved Norge og Skotland. Målet er at få en fire gange så stor kapacitet på elproduktion fra havvind og dobbelt så stor olie- og gasproduktion som i dag.

På spørgsmålet om, hvad han gerne vil være kendt for som bestyrelsesformand for DONG Energy, svarer Thomas Thune Andersen:

»Jeg vil gerne være kendt for, at vi i bestyrelsen sammen med ledelsen og medarbejderne opnår de strategiske mål, vi har sat. Det vil sige, at vi har skabt værdi for det danske samfund og de nye medejere, Goldmann Sachs, ATP og PFA, der har skudt 11 mia. kroner i DONG Energy.« Han tilføjer, at han ligeledes »tror stærkt på navnet DONG« og de kompetencer, som DONG allerede har opnået.

»Jeg tror stærkt på en ledelsesgruppe, som er fokuseret og entusiastisk. Jeg tror på, at vi med de nye ejere nu har en platform af aktionærer, der er enige om ejerskabsstruktur og meget enige om strategien. For mig er det naturligt at træde til nu, hvor strategien skal føres ud i livet,« siger Thomas Thune Andersen.