DONG et skridt nærmere omstridt tysk milliardprojekt

DONG Energy klarede i dag første hurdle på vejen til at bygge et stenkulskraftværk til to milliarder euro i Greifswald i det nordøstlige Tyskland.

Demonstranter i Greifswald protesterer imod et planlagt kulkraftværk fra DONG Energy. Foto: Christian T. Jørgensen Fold sammen
Læs mere
GREIFSWALD: Danske planer for et omstridt stenkulskraftværk i Greifswald kom i dag et skridt nærmere gennemførelsen, da lokale myndigheder afviste et krav om, at embedsmænd, der skal tage stilling til den første, vigtige tilladelse, er inhabile.

Forinden var 300 demonstranter tirsdag morgen gået gennem byen i det nordøstligste Tyskland, hvor DONG Energy ønsker at bygge kraftværket til to milliarder euro eller 15 mia. kroner.

Demonstrationen, der højlydt protesterede mod det danske projekt, faldt sammen med en høring, hvor repræsentanter for DONG og græsrodsgrupper skulle have lejlighed til at forklare sig, inden myndighederne tager stilling til den første, vigtige miljøtilladelse.

Modstanderne forlod dog hurtigt mødet efter oplæsning af en række kritiske punkter, der mundede ud i et krav om, at høringen skulle indstilles. Deres advokat Peter Kremer hævdede, at miljøembedsmænd, som har med sagen at gøre, er partiske. Kremer påpegede, at flere er underlagt erhvervsministeriet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, som har udtalt sig positivt om planerne. Desuden har modstanderne ikke har kunnet kopiere sagens akter for at sætte sig ind i tingene, sagde Kremer.

Efter en uforudset pause, der gentagne gange måtte forlænges på grund af interne forhandlinger, meddeltes det ved 13.30-tiden, at klagerne om inhabilitet og manglende kopieringsmuligheder var afvist.

Denne beslutning er vigtig, fordi en udsættelse eller aflysning af høringen kunne have medført, at DONG ikke kunne få den første godkendelse inden årets udgang. Dermed ville kommunen Lubmin, som er imod projektet, have mulighed for at forhale og muligvis helt forhindre planen.

DONGs øverste repræsentant i Tyskland Peter Gedbjerg siger, at man ønsker ar leve "stabil og miljøvenlig" energi til sine kunder. Ifølge modstanderne vil et stenkulskraftværk true miljøet, skade turisterhvervet og ikke være i overensstemmelse med internationale besræbelser om at beskytte klimaet.

Peter Gedbjerg erklærer efter afvisningen af procedureklagerne, at man har lagt en vigtig hurdle bag sig.

"Nu kan vi komme i gang med det, det hele drejer sig om," siger han med henvisning til den egentlige behandling af miljøgodkendelsen.

"Vi er interesseret i at få godkendelser, der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved," tilføjer han over for Business.dk i Greifswald.

Den første godkendelse, der gælder byggeriet, ventes nu en af årets sidste dage, mens den endelige tilladelse, som især ser på påvirkninger af miljøet, næppe kommer før om et års tid.