Dong Energy siger farvel til skidt investering

DONG Energy har underskrevet en aftale om salg af sit hollandske handelsselskab DONG Energy Sales B.V. til Eneco og siger dermed farvel til endnu en af selskabets dårlige investeringer.

Dong Energy sælger sit hollandske handelsselskab, men fastholder Holland som et centralt marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ryddet op hos Dong Energy, og nu siger selskabet farvel til en af de mindre heldige investeringer.

Udover at have taget milliardnedskrivninger relateret til det tyske gasmarked, har Dong også i Holland haft udfordringer, og nu sælger selskabet sit hollandske handelsselskab, Dong Energy Sales B.V. som et led i oprydningen i energikoncernen.

Handlen blev underskrevet tirsdag, og køberen er det hollandske energiselskab Eneco.

Dong Energy og køber er blevet enige om at ikke at offentliggøre salgsprisen, men det er næppe et stort beløb, da handelsselskabet har haft det svært. Dong Energy købte sig ind på det hollandske marked for 40 millioner Euro i 2005, men ifølge en hollandsk banker, som har udtalt sig til den hollandske avis Financielle Dagblad, er Dong heldige, »hvis de får halvdelen tilbage.«

Salget handler altså i høj grad om at rydde op og forsimple Dong.


De seneste år er Dong faldet drastisk i værdi. Det har blandt andet vist sig i aftalen med Goldman Sachs, som værdisætter selskabet til blot 31,5 milliarder kroner. I forbindelse med forsøget på at børsnotere Dong tilbage i 2008 lå den forventede værdi på så meget som 50-55 milliarder kroner.

Årsagen til Dongs deroute er til dels en voldsom forandring af de internationale energimarkeder, som få kunne forudse, men det skyldes også overinvesteringer og en række strategiske fejlsatsningerne fra Dong.

En af fejlene har været satsningen på kommercielt salg af el og gas i Holland og Tyskland, hvor selskabet har haft det svært i kampen med europæiske kæmper på området.

Dong meddeler i øvrigt, at salget ikke ændrer Dong Energy’s fokus på Holland som en del af selskabets centrale markeder med aktiviteter inden for blandt andet havvindmøller og udskibning af LNG gennem terminalen i Rotterdam.

Dong ligger i øjeblikket i forhandlinger med Goldman Sachs, og aftalen bliver kaldt kontroversiel på grund af den overraskende lave værdiansættelse af energiselskabet på 31,5 milliarder kroner. Samtidig er der en frygt for, at den aggressive bank vil snøre staten. Goldman Sachs er kendt for at være skarp og skrap, og banken har mødt massiv kritik for sin rolle under finanskrisen.