DONG Energy overraskende godt fra start i 2014

Det statskontrollerede energiselskab DONG Energy er kommet godt fra start i 2014 med et resultat efter skat i første kvartal på 1,6 mia. kr.

DONG Energys topchef Henrik Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy tager endnu et skridt væk fra krisen ved at levere et overraskende godt resultat i første kvartal.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) steg til 6,3 milliarder kroner fra 4,6 milliarder kroner i samme kvartal sidste år.

Bundlinjen viser et overskud på 1,6 milliard kroner mod 474 millioner kroner for et år siden.

DONG Energy solgte i første kvartal halvdelen af sin ejerandel i verdens største havvindmøllepark London Array, og det salg er med til at bidrage til det gode resultat.

»Det er specielt tilfredsstillende at se de markante fremskridt i Wind Power, hvor vi i øjeblikket udbygger vores globale førerposition indenfor udvikling, opførelse og drift af havmølleparker,« udtaler topchef Henrik Poulsen i regnskabet.

Energikoncernens omsætning landede på 20,2 milliarder kroner. Det er et fald fra 23,2 milliarder kroner i samme kvartal sidste år. Det er altså i høj grad effektiviseringer og en større indtjening fra vindaktiviteterne, der har en høj overskudsgrad, som trækker resultatfremgangen.

DONG Energy fik under stor tumult - det endte med at føre til SFs exit fra regeringen - nye medejere i begyndelsen af året, ikke mindst den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs, som nu ejer 18 procent af DONG Energy.

De i alt 13 milliarder kroner, som DONG fik i frisk kapital fra investorerne, betyder sammen med frasalg, at DONG Energy har været i stand til at reducere den rentebærende nettogæld med hele 19,4 milliarder kroner til 6,4 milliarder kroner.

Den gode start på året får dog ikke DONG Energy til at opjustere forventningerne til driftsresultatet (EBITDA) i år. Forventningen lyder fortsat i niveauet 15-17 milliarder kroner, hvilket kan se noget forsigtigt ud i forhold til, at der allerede er leveret 6,3 milliarder kroner på den post i første kvartal.