DONG Energy opjusterer forventningerne

Den statsejede energikæmpe DONG Energy meddeler i sit regnskab for tredje kvartal, at det løfter forventningerne til årets driftsresultat med en halv milliard.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG Energy forventer at komme ud af året med et driftsresultat (EBITDA) på mellem 13,5 og 14,5 milliarder kroner, hvilket udgør en lille opjustering på en halv milliard kroner.

Det fremgår af den statsejede energikoncerns regnskab for tredje kvartal, der er blevet offentliggjort onsdag morgen.

Baggrunden for opjusteringen er, at energiselskabet er kommet bedre gennem årets første ni måneder, noterer ledelsen sig. EBITDA-resultatet i årets første tre kvartaler endte på 11,2 milliarder kroner, hvilket er betydeligt bedre end samme periode sidste år, der endte på 6,6 milliarder kroner.

Stigningen i forhold til samme periode sidste år skyldtes dels, at 2012 var negativt påvirket af hensættelser til tabsgivende kontrakter, dels en højere indtjening fra vindaktiviteterne samt lavere omkostninger i 2013, skriver energiselskabet i regnskabsmeddelelsen.

DONG

I millioner kr. 9 mdr. 2013 9 mdr. 2012 Ændr.
i pct.
Omsætning 49010 51235 -4%
Drift (EBITDA) 11215 6647 69%
Nettoresultat 52 -2401 -102%

Den overraskende og positive udvikling i forhold til forventningerne til årets resultat glæder selvsagt administrerende direktør Henrik Poulsen.

»Resultatet for årets første ni måneder understreger, at DONG Energys performance og finansielle styrke udvikler sig i den rigtige retning. Indtjeningen (EBITDA) stiger væsentligt, mens gælden falder, hvilket har sikret en betydelig forbedring af koncernens finansielle nøgletal,« siger han i en skriftlig kommentar i regnskabet og tilføjer:

»Den finansielle performance i alle fire forretningsområder har de seneste måneder således været bedre end tidligere forudsat, hvilket giver grundlag for en opjustering af vores forventninger til EBITDA for helåret.«

DONGs nettoomsætning faldt i ni-månedersperioden til 49 milliarder kroner mod 51,2 milliarder kroner i samme periode sidste år.

Pengestrømme fra driftsaktivitet steg dog til 6,5 milliarder kroner fra 5,3 milliarder kroner sidste år. Periodens resultat efter skat ender på beskedne 52 millioner kroner - hvilket dog er en del bedre end sidste års underskud på 2.401 millioner kroner.

Det forbedrede resultat betyder, at DONG Energy-ledelsen nu forventer, at dens langsigtede målsætning om, at den justerede nettogæld højst må udgøre 2,5 gange driftsresultat (EBITDA), kan være opfyldt allerede ved udgangen af 2013. Det forudsætter dog, at alt går som forventet med hensyn til det varslede kapitalindskud på 11 milliarder kroner, som det amerikanske finanshus Goldman Sachs i samarbejde med ATP og PFA står bag, falder på plads til tiden.

DONG Energy skriver i regnskabet, at nettoinvesteringerne for perioden 2013-2014 fortsat forventes at lande i niveauet omkring 30 milliarder kroner.