DONG Energy: Apple ville være en ønskepartnertrøm.

Apples datapark skal ligge her inde bag Jævnstrømsstation Tjele. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos DONG Energy nord for København lægger Asger Friis, der er key account manager med ansvar for en række af DONGs storkunder, ikke skjul på, at Apple ville være en lækkerbisken at få som kunde.

Datacentret i Foulum, som Apple skal opbygge over de kommende år, kommer til at figurere på topti-listen over de største elkunder i Danmark, hvis man måler på enkeltstående sites.

»Apple bliver en stor spiller med fokus på vedvarende energi. Det er ingen hemmelighed, at det ville være en ønskepartner for os,« siger Asger Friis, der i øvrigt ikke vil kommentere direkte på Apples indtog i Danmark.

Generelt vil han dog godt fortælle lidt om, hvilke overvejelser en storkunde som Apple skal gøre sig, når den skal ud at købe strøm, der svarer til en tredjedel mere end Viborgs samlede forbrug.

Hvis der er tale om en virksomhed, hvor el udgør en lille del af de samlede udgifter, vil kunden typisk vælge at lade DONG Energy købe strømmen ind på elbørsen Nordpol, hvor strøm handles til variable priser, mod at DONG Energy tager et gebyr for at handle.

Ønsker virksomheden, sådan som Apple har oplyst, at al strøm skal være grøn, og ydermere komme fra vindmøller, må virksomheden også købe grønne certifikater, såkaldte RECS-certifikater, som administreres af Energinet.dk. Det er virksomhedens beviser på, at den har fået sin energi fra grønne energikilder.

Hvis virksomheden også har et ønske om at støtte vindkraft specifikt, har virksomheden mulighed for at investere i en vindmøllepark eller købe specificerede grønne certifikater fra en navngiven vindmøllepark. Det har store virksomheder som Novo Nordisk, Lego og senest Oticon valgt at gøre.

»Et af de spørgsmål, som virksomhedens CSR-afdeling skal tage stilling til, er, om den vil investere enten i en havvindmøllepark eller en vindmøllepark på land. Hvis virksomheden udelukkende ser på miljøhensyn og økonomi, kan den vælge at investere på land, men hvis den også vil tage hensyn til nabogener, kan den investere i havvindmøller, som endnu er en lidt dyrere løsning,« siger Asger Friis.

Dermed havner Apple lige midt i et af de store stridspunkter på det danske vindmøllemarked i øjeblikket. For mens DONG Energy har investeret i havvindmøller, køber Vattenfall i øjeblikket jord op rundt omkring i landet for at bygge nye vindmølle­parker på land.