Dong-enegang koster fire milliarder kroner

Dong har valgt at udbygge olieproduktionen på eget oliefelt i stedet for at låne Maersk Oils, og det har kostet fire milliarder ekstra.

Dong har valgt at udbygge eget felt i stedet for at bruge Maersk Oils. Det har kostet fire milliarder. På billedet ses det såkaldte Halfdan-felt i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beslutningen om at udbygge det gigantiske oliefelt Hejre i Nordsøen koster statslige Dong Energy fire milliarder kroner. Det viser en række interne dokumenter om sagen, som Børsen har fået indsigt i.

Årsagen til ekstraregningen er, at Dong har valgt at udbygge sin egen platform frem for at bruge det såkaldte Harald-felt, som Maersk Oil har tilbudt, fremgår det af en korrespondance mellem Dong Energy, Energistyrelsen og Maersk Oil, skriver avisen.»Vores beregninger viser, at (...) de nødvendige investeringer for Hejre-feltet vil være betragteligt lavere - i størrelsesordenen 4 mia. kr.,« skriver Kurt Normann Nielsen, der er teknologi- og projektdirektør i A. P. Møller - Mærsks olieselskab Maersk Oil, i et brev til Energistyrelsen, tilbage i 2010 i forbindelse med forhandlinger mellem de to parter.

Dong kan dog ikke få øje på den besparelse:

»Vi har vurderet en stribe forhold baseret på tekniske forhold, økonomien samt kommercielle hensyn, og derfor har vi valgt en ny selvstændig platform til at behandle olien og gassen. Det har klart været den bedste løsning, når vi skal sikre en stabil produktion i hele Hejres levetid til trods for de risici, der er,« siger landechef for de danske aktiviteter i Dong Energys E&P Flemming Horn til Børsen.