Dong dropper kul på Avedøre 2

Det er bedst for miljøet at fyre med kul på Avedøreværkets effektive blok 2, siger Dong Energy efter knockout.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brugen af kul som brændsel på Avedøreværkets blok 2 er sat i bero, oplyser Dong Energy, efter at Natur- og Miljøklagenævnet har underkendt det statslige energiselskabs miljøgodkendelse.

- Vi vil nu nærlæse afgørelsen, inden vi tager stilling til, hvad vi gør, siger Dongs kommunikationschef, Karsten Anker Petersen.

Det statslige energiselskab har en overordnet strategi om at øge brugen af klimavenlig biomasse og sænke kulforbruget, så også CO2-udslippet kommer ned, tilføjer han.

- Når vi ønsker at kunne bruge kul på Avedøreværkets blok 2, er det, fordi det er Dong Energys mest effektive anlæg. Det betyder, at der kan produceres mere el ved at anvende den samme mængde brændsel, siger Karsten Anker Petersen.

Producerer man strøm på Avedøreværkets nye blok 2, kræver det 16 procent mindre kul, end hvis den samme mængde el skulle fremstilles på et af Dongs ældre kraftværker, forklarer han.

- Det svarer til en CO2-reduktion på næsten 140.000 ton pr. år. Dong Energy har på kun fire år reduceret sit kulforbrug med en tredjedel fra seks millioner ton i 2006 til fire millioner ton sidste år. Vi forventer kun at bruge to millioner ton i 2015, siger kommunikationschefen.

Det er Miljøstyrelsens regionale afdeling, Miljøcenter Roskilde, der har givet Dong Energy den miljøgodkendelse, Natur- og Miljøklagenævnet nu har underkendt som mangelfuld.

Miljøstyrelsen tager afgørelsen til efterretning, siger vicedirektør Helge Andreasen.

- Vi vil nu spørge Dong Energy, om de ønsker at opretholde ansøgningen. Og vil de det, vil man starte sagsbehandlingen på det nye grundlag, siger Helge Andreasen.