DONG-direktør erkender fejlsatsning

Virkeligheden har udviklet sig helt anderledes, end elselskabet havde forudset. Flere opkøb kan være på vej - men konkurrenterne kræver indgreb.

DONG-direktør Lars Clausen erkender, at selskabet fejlvurderede udviklingen og efterspørgslen efter fiberoptiske forbindelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi tog fejl.

Så klart lyder erkendelsen fra DONG-direktør Lars Clausen, der i går måtte trække i nødbremsen og afhænde DONGs fiberoptiske net til konkurrenten TDC efter flere års fejlvurderinger af, hvilken vej udviklingen går. Den bitre erkendelse faldt på et pressemøde i DONGs hovedkvarter, hvor DONG-direktøren lod forstå, at DONG havde taget fejl af både den teknologiske udvikling og efterspørgslen på fiberoptiske forbindelser.

»Vi må konstatere, at det ikke gik, som vi havde forudset. De andre aktører i markedet viste sig at have egne løsninger baseret på nye teknologier, ligesom eksisterende teknologier viste sig at kunne strækkes mere end ventet. Og vi må erkende, at vi ikke har været dygtige nok til at forudse det, eller til at få priserne ned i et tidssvarende niveau,« siger Lars Clausen, der dermed markant ændrer den retorik, der ellers har præget elselskabernes fibersatsninger i årevis.

DONG har ellers investeret heftige summer i fiberoptiske kabler siden årtusindeskiftet. Det var den voldsomme storm i 1999, der fik elselskaberne til at fremrykke en beslutning om at lægge el-kablerne ned i jorden – og når der alligevel skulle graves, blev der trukket fiberoptiske kabler samtidig. Det skulle finaniseres ved, at hundredetusindevis af husstande skulle tilslutte sig telefoni, TV og internet leveret via det fiberoptiske net, men i praksis viste priserne sig at styrtdykke så heftigt, at det blev umuligt at tjene de penge, som var forudsætningen for forretningsmodellen.

Lars Clausen tør ikke spå om, hvorvidt der er ophørsudsalg på vej i fiberbranchen. Men TDCs koncernchef, Henrik Poulsen forklarer, at TDC vil se med milde øjne på kommende tilbud om at købe fiber op:

»Vi vil kigge nærmere på det fra gang til gang. Men der er ingen tvivl om, at DONGs net, som vi nu har købt, er det mest attraktive net i Danmark.«

Alle får adgang

TDC skal dog holde sig pænt under konkurrencestyrelsens radar for at undgå beskyldninger om monopolisering. Derfor har TDC valgt at lade alle få adgang til at tilbyde internet mv. på Dongs net.

Alligevel vælger konkurrenten Telenor nu at kræve, at de danske telemyndigheder griber ind.

Telenor har i nogle år solgt internet og telefoni via DONG Energys fibernet, som TDC nu har købt for 425 millioner kroner. »Det afgørende for os er, som på kobbernettet (fastnettet, red.), at vi kan få adgang på ordentlige og fornuftige betingelser. Vi er på vej ind i en situation, hvor fibernet bør underlægges samme regulering som kobbernettet. En sådan regulering foreligger ikke på nuværende tidspunkt,« siger Telenors administrerende direktør i Danmark, Henrik Clausen.

Han understreger, at Telenor handler med TDC på andre områder. »Men vi går ud fra, at TDC som ny ejer fremlægger de kommercielle betingelser for fremtiden, og så må vi jo forholde os til dem. Det er rigtigt, at der ikke er så mange kunder lige nu. Perspektivet i fiber skal ses langsigtet. Fiber er kommet for at blive.

Det er en relevant teknologi både i dette område og andre steder i landet. Derfor skal man se på en regulering. Det har både Telenor og Danmark som samfund en interesse i,« siger Henrik Clausen.