DONG-chefer og rådgivere slipper for ansvar

Finansministeren freder DONG-ledelsen, rådgivere og banker ved danmarkshistoriens største privatisering.

Frit lejde til DONG-chefer Både topledelsen i DONG Energy A/S, en stribe rådgivere og flere banker er helt eller delvist sikret frit lejde, når staten om kort tid indleder danmarkshistoriens største privatisering og sætter godt en femtedel af DONG-aktierne til salg for et sted mellem 10-11 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Finansminister Thor Pedersen (V) vil på den ene side belønne DONG-ledelsen med billige aktier, når privatiseringen begynder, og samtidig friholde både DONG Energys bestyrelse og koncernledelse for »ethvert erstatningskrav« i forbindelse med den forestående børsintroduktion. Storbanken Rotschild, som rådgiver staten om aktiesalget og får et stort tocifret millionbeløb i honorar, er også omfattet af frit lejde-ordningen. Det samme er Danske Bank, CitiGroup og Morgan Stanley, der alle er udvalgt til at føre DONG på børsen.

Det undrer børsretseksperten Erik Werlauff, professor ved Aalborg Universitet:

»Man kan argumentere for, at det er rimeligt, at medlemmerne af DONGs direktion og bestyrelse friholdes for ansvar, når staten sælger sine aktier. Men det virker ejendommeligt, at rådgiverne, der betales store honorarer, på forhånd fritages for ansvar, hvis de begår fejl«, siger han.

Når DONGs top skal friholdes for eventuelle erstatningskrav, er det, fordi DONG Energy blev etableret for kun lidt over et år siden. Derfor kan det ikke forventes, at ledelsen kender alle detaljer i virksomheden, mener finansministeren.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, er forundret: »Det virker jo mildt sagt uklogt at sælge en virksomhed, som ledelsen ikke kender fuldt ud. Og hvis ikke ledelse og bestyrelse kender DONG, hvem gør så?«, siger han.

Thor Pedersen forsvarer frit lejde-bestemmelserne med, at det er blevet langt mere almindeligt, at investorer på de internationale børsmarkeder anlægger erstatningssager.

»Det kan være forbundet med store udgifter for det enkelte medlem af bestyrelsen eller koncerndirektionen, hvis en investor anlægger sag ved f.eks. en amerikansk domstol, uanset at sagen måtte vise sig grundløs«, siger Thor Pedersen. Kilde: Politiken