DONG bliver en stor europæisk børsluns i Europa

Når staten, Goldman Sachs og de andre aktionærer trykker på børsknappen for DONG Energy, bliver selskabet formentlig en af de ti største nynoteringer i Europa i fem år.

ARKIVFOTO 2015 af DONG Energy. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsejede selskaber, der går på børsen, har det med at være nogle kolosser, og DONG Energy er ingen undtagelse. En opgørelse, som Berlingske Research har lavet på baggrund af data fra konsulenthuset PWC, viser, at DONG Energy måske kan ende med at blive en af allerstørste børsnoteringer i Europa over de seneste fem år.

Ved kapitaludvidelsen i DONG i 2014 blev selskabet vurderet til 31,5 mia. kr., og selskabet er formentlig noget mere værd, når vi i løbet af de næste 18 måneder kommer til DONGs børsnotering. Senioranalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, har vurderet, at energiselskabet kan være så meget som 70 mia. kr. værd. Med den pris vil DONG være den tredjemest værdifulde nynotering i Europa i fem år.

»En gang imellem skal vi have smæk for skillingen, så Danmark virkelig kommer på landkortet som noteringssted, og det får vi med DONG,« siger investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen.

Dansk kæmpe

Den absolut største nynotering i Europa de senere har været råvarekæmpen Glencore, der gik på børsen i 2011 med en markedsværdi på 310 mia. kr, hvilket gjorde stifter Ivan Glasenberg til en af verdens rigeste mænd. På andenpladsen kommer den spanske lufthavnsgruppe Anea med en markedsværdi på 78 mia. kr., hvilket ikke er særlig langt fra Sydbanks vurdering af DONG.

Hvis man holder DONG op imod de danske selskaber, der allerede handles på fondsbørsen, bliver DONG også en storspiller. Selskabet er, efter OW Bunkers konkurs, Danmarks femtestørste virksomhed målt på omsætning, og hvis bare værdiansættelsen nærmer sig de 50-55 mia. kr., der var sigtet efter ved den aflyste børsnotering i 2008, bliver energiselskabet det niendemest værdifulde selskab på børsen – lige under Novozymes og lige over Chr. Hansen.

Når man løber igennem listen med de seneste børsnoteringer i Danmark, har det hovedsageligt været tale om kapitalfonds­exits, mens det har været gamle kendinge som Chr. Hansen og ISS, der er kommet tilbage på børsen.

Selv om DONG har investeringsbanken Goldman Sachs som aktionær, vurderer Per Hansen fra Nordnet alligevel, at ejerkredsen og aktivet er så anderledes, at det kan give Københavns Fondsbørs et frisk pust.

»Vi har sørme ikke fået meget nyt blod på fondsbørsen de senere år, og i den henseende kan DONG være med til at positionere Danmark som et noteringsland,« siger Per Hansen, der dog ikke regner med, at vi kommer til at se udenlandske selskaber valfarte mod Københavns Fondsbørs. Men han håber, at DONG-noteringen kan have andre, afledte effekter:

»De seneste fem år har vi set, at små- og mellemstore selskaber fravælger København som noteringssted og ellers søger mod Oslo, Stockholm eller New York. Her kan DONG forhåbentlig være med til at give fornyet optimisme og fornyet gejst.«