DONG bekræfter: Vi vil af med olien

DONG Energy har netop aflagt kvartalsregnskab, der er godt på linje med forventningerne, men mere overraskende er det, at selskabet bekræfter, at man vil sælge sin olie- og gasforretning.

Adm. direktør Henrik Poulsen fra DONG Energy har netop offentliggjort koncernens regnskab for tredje kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Nu skal det endelig være for DONG Energy, der gennem længere tid har taget tilløb til at afhænde sin olie- og gasforretning. Selskabet bekræfter i forbindelse med sit kvartalsregnskab, at man vil sælge sin olie- og gasforretning.

»Vi har besluttet at igangsætte en proces med det formål ultimativt at afhænde vores olie- og gasforretning. Dette skal ses i lyset af DONG Energy’s strategiske udvikling i retning af at blive en globalt førende virksomhed inden for vedvarende energi samt et ønske om at sikre vores O&G forretning de bedst tænkelige langsigtede udviklingsmuligheder. Resultatet og timingen af denne proces er naturligvis forbundet med en vis usikkerhed,« siger DONGs adm. direktør Henrik Poulsen i forbindelse med regnskabet.

Olien har længe var et spørgsmålstegn i DONG-koncernen, for energiselskabet har i højere og højere grad bevæget sig over mod grøn energi, hvor man har et sandt guldæg i de store havvindmølleparker. DONG igangsatte allerede inden sin børsnotering en strategisk gennemgang af olie- og gasbenet for at vurdere, om selskabet stadig skulle eje forretningsdelen. Henrik Poulsen var dengang åben omkring, at det kunne føre til et salg, men det lykkedes ikke for DONG.

Berlingske har tidligere afsløret, at Maersk Oil var meget interesseret i at købe DONGs olie og gas, men at de to selskaber var for langt fra hinanden prismæssigt. Investeringsbanken ABG Sundal Collier vurderede for et par uger siden, at værdien af den fossile forretning i DONG var 17,4 mia. kr.

Udmeldingen om salget af olie- og gasforretningen kommer sammen med offentliggørelsen af DONG Energys regnskab for årets første ni måneder, og hvor oliesalget nok skal tage overskrifter, så er regnskabet til den kedelige side. DONG klarer sig en smule bedre end analytikernes forventninger og præsterer et driftsresultat på 4,7 mia. kr. for kvartalet og et overskud på bundlinjen på 3,3 mia. kr.

Der er dog lidt tale om gynger og karuseller i DONG Energy, for tre af koncernens fire ben klarer sig dårligere end forventet. Vind, olie/gas og selskabets kraftværker præsterer mindre stærkt, og Wind Power ender faktisk med driftsresultat på én mia. kr. mindre, end analytikerne havde forventet. Når DONG alligevel kommer i mål på koncernniveau, skyldes det, at man har genforhandlet en gaskøbskontrakt, hvilket bidrager med en stor engangpost i selskabets afdeling for salg og distribution.