Dong-ansatte forgyldes måske med aktier

Hvis tre finanskæmper får lov til at skyde 11 milliarder ind i kriseramte Dong Energy kan det give aktier for op mod 563 millioner kroner til 6.200 Dong-ansatte.

Foto: Brian Bergmann. DONG har lidt milliardtab på kraftværk
Læs mere
Fold sammen

Dongs 6.200 medarbejdere kan se frem til gratis aktier for mere end en halv milliard kroner, hvis Folketingets Finansudvalg ender med at blåstemple finansminister Bjarne Corydons (S) plan om, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og de to danske pensionsselskaber ATP og PFA samlet skyder 11 milliarder kroner ind i Dong mod en ejerandel på 26 procent.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det fremgår af et såkaldt aktstykke, som Finansudvalget torsdag skal behandle omkring milliardhandlen.

Den gavmilde plan med værdierne i den statsejede energikoncern møder dog kritik.

»Det kan jo ikke være rigtigt, at man skal have en særlig belønning for at passe sit arbejde,« siger finansordfører for Dansk Folkeparti René Christensen (DF).

Hans parti står bag aftalen om at sende Dong på børsen, og derfor skal partiet sige ja til blandt andet det guldrandede aktieprogram, før milliardaftalen med de tre nye ejere kan komme på plads.

Peder Larsen (SF) er formand for statsrevisorerne. Han understreger, at det ikke er op til ham at vurdere det rimelige i betingelserne omkring kapitaludvidelsen, før Finansudvalget har taget stilling.

Peder Larsen opfordrer alligevel udvalgets medlemmer til at tænke sig godt om, eftersom værdierne i Dong i vid udstrækning tilhører skatteyderne.

»Der vil være god grund til, at man tænker sig grundigt om i Finansudvalget, for der er næppe nogen fortrydelsesknap, når først beslutningen er taget,« siger han.

De gratis aktier til medarbejderne er en del af en aktiepakke, hvor Dong-ansatte tilbydes at købe aktier for samlet op til 450 millioner kroner.

Køber man for eksempel 100 aktier, kan det udløse op til 125 gratis aktier, som efterfølgende kan sælges tilbage til Dong eller via børsen, hvis Dong børsnoteres..

Finansminister Bjarne Corydon (S) har ingen problemer med de gratis aktier.

»Formålet med aktieprogrammet i Dong Energy er grundlæggende at motivere og fastholde medarbejdere,« siger han til Jyllands-Posten.