Dong-aktier er fyldt med risiko

Energikoncernen DONG befriede tidligere på året sig selv for en kæmpe nedskrivning på 16 mia. kr. for at komme i bedre økonomisk form. Selskabet gemmer dog stadig på en lang række risikoelementer, som kan give kommende aktionærer lommesmerter.

Dong-topchef Henrik Poulsen har planer om at sende energikoncernen på børsen i løbet af sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG har gjort sig mange anstrengelser for at skærpe formen frem mod livet som børsnoteret selskab. Der er blevet taget nedskrivninger for adskillige milliarder kroner, der er blevet solgt fra og høvlet til. DONG drømmer om at blive en vækstaktie, som drives frem af en benhård satsning på havvindmøller, men den danske energikæmpe er stadig en meget sammensat forretning med masser af usikkerhed.

Hos Sydbank har aktieanalysechef Jakob Pedersen kig på en lang række svingfaktorer i DONG's maskinrum, der gør det vanskeligt at give en helt skråsikker vurdering af energikæmpens fremtidsudsigter.

»For DONGs vedkommende er det jo oliepriser, som har befundet sig mellem 28 og 110 dollar over det seneste halvandet år. Det er elpriser, der er i bund. Det er en amerikansk dollar, som vi heller ikke ved, hvor skal hen. Det er ikke mindst omregningspriser på vind, som bliver omdrejningspunktet for, hvad Dong skal være værd, så der er rigtig, rigtig mange bevægelige dele her,« siger Jacob Pedersen.

Samtidig er DONG blandet godt og grundigt ind i danmarkshistoriens største konkurrencesag, der omhandler elselskabet Elsams påståede misbrug af sin ledende markedsposition. Sagen handler om, hvorvidt Elsam, som nu er en del af DONG, misbrugte sin dominerende stilling på markedet i 2003 til 2006 til at tage alt for høje priser.

Hvis DONG får fingrene i klemme i den sag, kan det koste energikoncernen helt op mod 10 mia. kr., vurderer Jakob Pedersen.

»Der er store risici omkring DONG. Du har en Elsam-dom, som ikke er afsagt endnu, men som principielt kan koste DONG et sted mellem 7 og 10 mia. kr. Der er rigtig mange ting, som DONG ikke selv er herre over, som både kan gå med eller imod selskabet,« siger aktieanalysechefen fra Sydbank.