Donald Trump mister trumfkort i offensiv mod tårnhøje insulinpriser

Det officielle USAs førende stemme i kampen mod skyhøje priser på insulin forlader sin stilling. Den populære Scott Gottlieb, der er direktør for landets fødevare- og lægemiddelstyrelse, skriver i et afskedsbrev, at han har sagt sit job op, fordi han savner tid med sin familie. Donald Trump ærgrer sig over beslutningen.

Donald Trump må sige farvel til topfiguren i den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Efter at have indledt en åben og offentlig offensiv mod landets høje medicinpriser har præsident Donald Trumps topfigur i armlægningen med den globale medicinalindustri overraskende valgt at opsige sin stilling.

Scott Gottlieb har siden foråret 2017 stået i spidsen for USAs fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA), men planlægger nu at forlade sit job i næste måned.

Scott Gottlieb har tilsyneladende haft svært ved at forene sit arbejdsliv i Washington med det faktum, at hans familie har hjemme i byen Westport, der ligger flere hundrede kilometer nordøst for Gottliebs arbejdsplads.

»Der er måske ikke noget, der kan trække mig væk fra denne rolle andet end udfordringen ved at have været adskilt fra min familie de seneste to år og savnet af min kone og tre små børn,« skriver Scott Gottlieb i et afskedsbrev til sine ansatte, som FDA har offentliggjort på Twitter.

På samme platform begræder Donald Trump den populære direktørs afsked.

Den amerikanske præsident sender roser i retning af Scott Gotlliebs indsats og skriver, at han »har udført et helt fantastisk arbejde« som direktør for landets fødevare- og lægemiddelstyrelse.

Scott Gottlieb er blevet betragtet som en af Donald Trumps største stjerner og har været en populær mand hos både republikanere og demokrater.

Scott Gottlieb gik i december i offensiven med et budskab om, at mange af USAs diabetespatienter er helt ude i tovene i et sundhedssystem, hvor priserne på insulin er steget med flere hundrede procent de seneste år.

I en længere udtalelse slog den snart forhenværende direktør for USAs fødevare- og lægemiddelstyrelse fast, at »begrænset konkurrence på insulinmarkedet har ført til kunstigt høje priser.«

I kamp mod høje priser

Scott Gottlieb var den første topembedsmand i USA, som offentligt erkendte, at amerikanske diabetespatienter er døde, fordi de ikke havde råd til insulin.

»Vi har hørt talrige beretninger om patienter, der rationerer insulin og i nogle tilfælde dør, fordi de ikke har råd til de injektioner, de skal bruge for at overleve. Disse tragiske historier er ikke isolerede hændelser. Og de er ikke acceptable for et lægemiddel, der næsten er et århundred gammelt,« lød det fra Scott Gottlieb i december.

Novo Nordisk, Eli Lilly og franske Sanofi sidder på omkring 90 procent af det globale insulinmarked og producerer al den insulin, som anvendes i USA.

Novo er et af flere medicinalselskaber, som er kommet i søgelyset hos både myndigheder og politikere i USA.

Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen modtog i forrige uge et brev fra det amerikanske Senats finanskomité, hvor kravet lød, at det danske medicinalselskab skal udlevere en række forretningshemmeligheder om sin prispolitik i USA.

I slutningen af januar satte politikere fra Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, en lignende undersøgelse i gang. Også her er politikernes formål at undersøge, hvorfor priserne på insulin er steget så voldsomt i USA.