Donald Trump får hjælp af dansk teleekspert

Amerikansk fødte Roslyn Layton, som snart afslutter sin Ph.d. ved Aalborg Universitet, er hyret som ekspert til at bistå ved overgangen fra Barack Obama til Donald Trump.

Roslyn Layton, som snart afslutter sin Ph.d. ved Aalborg Universitet, er hyret som ekspert på teleområdet til at bistå overgangen fra Barack Obama til Donald Trump. Arkivfoto: Klean Denmark, Flickr.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs kommende præsident, Donald Trump, får dansk hjælp til at skabe rammerne for sin nye telepolitik, når han fra midten af januar rykker ind i Det Hvide Hus.

Roslyn Layton, der er amerikansk født men bor i Danmark og lige straks skal forsvare sin erhvervs-Ph.D. fra Aalborg Universitet, er nemlig blevet hyret til at være en del af Donald Trumps såkaldte overgangshold, der er i gang med at forberede overgangen fra Barack Obama til Donald Trump. Et præsidentskifte i USA udskifter nemlig samtidig tusinder af politisk udpegede embedsmænd.

Skal lægge rammerne

Roslyn Layton, der til daglig arbejder i telekonsulentfirmaet Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over, og som har sin egen blog for det amerikanske magasin Forbes, har gennem mange år arbejdet med netop teleregulering, altså rammerne for, hvordan de nye teknologiske muligheder i tele - og IT-verdenen udmøntes i form af politisk lovgivning. Det er nemlig helt afgørende for tele- og internetselskaber, som arbejder med meget lange investeringshorisonter, før de store summer til f.eks. tele- og bredbåndsnet er hentet hjem igen, at politikerne sikrer stabilitet og ikke pludselig ændrer på krav og regler.

Et hedt emne i USA er spørgsmålet om netneutralitet - at al nettrafik skal behandles ens, så alle i princippet har samme vilkår for at få adgang til Internet, og at ingen skal kunne betale sig til at komme i en overhalingsbane, som så betyder, at alle andre må nøjes med mindre hastigheder eller begrænset adgang.

»Jeg er både stolt og glad for, at Donald Trumps transitionteam (overgangshold, red.) mener, at jeg kan bidrage positivt til den proces, som kommer til at køre de kommende måneder. Jeg har forsket i og arbejdet med tele- og internetregulering på Aalborg Universitet gennem en årrække. Jeg er blevet inviteret til at arbejde sammen med en række topprofessionelle folk, som ud fra en akademisk betragtning er blandt de skarpeste hjerner inden for tele- og internetregulering og har stor indsigt i, hvordan det politiske og regulatoriske system arbejder og fungerer i Washington - folk, der rent fagligt er respekteret af mange seriøse folk inden for industrien uden hensyntagen til, hvilken politisk holdning de har,« forklarer Roslyn Layton.

USA kan lære af Danmark

Det er den amerikanske telemyndighed FCC, som er i fokus. Her skal de mange politisk udnævnte folk overdrage deres jobs til nye, som udpeges af Donald Trump.

Roslyn Layton er godt klar over, at der er mange holdninger til Donald Trump.

»Jeg respekterer manden, han er USAs næste præsident, og jeg er bare et lille tandhjul i en stor maskine, som skal sikre, at overgangen fra en præsident til en anden foregår gnidningsløst,« siger hun, der ligesom alle andre på holdet har skullet skrive under på en række fortrolighedskrav og derfor ikke kan gå i detaljer med hele processen, som hun dog glæder sig utroligt til.

Hun mener selv, at USA kan lære meget af at se på Danmark, hvor man - stort set uden at give nogen form for statsstøtte - har fået noget af verdens bedste mobil- og bredbåndsinfrastruktur.

Milliarder på spil hvert år

Det amerikanske telemarked udgør omkring 25 procent af alle de investeringer, som foretages i verden inden for området, og som årligt er på 70-80 milliarder dollars, svarende til 490-560 milliarder kroner. I Danmark investeres der årligt omkring seks milliarder kroner i tele- og internetinfrastruktur, størstedelen i udbygning af fiber- og mobilnet med blandt andet master.

Roslyn Layton har arbejdet i IT-branchen i Silicon Valley på den amerikanske vestkyst, i Indien og i Europa. Hun danner privat par med teleanalytiker John Strand, som ejer Strand Consult.