Domstol fastholder samme Internet for alle

Præsident Barack Obamas forbud mod en overhalingsbane på Internet får opbakning i retten.

Der må ikke gøres forskel på internettrafikken, så nogen får plads i overhalingsbanen til deres tjenester, fastslår en amerikansk domstol, der dermed bakker præsident Barack Obama op. Arkivfoto: Michael Bocchieri, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bocchieri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetudbydere skal behandle al trafik på nettet ens og må ikke skrue ned for nogle kunder for at give plads til andre.

Det fastslår en appelret i USA, og dermed får præsident Barack Obama rettens opbakning til sin skelsættende beslutning, som omvendt er et slag mod de store kabel- og mobilselskaber.

Med dommerstemmerne 2-1 valgte appelretten i District of Columbia at bakke den amerikanske telestyrelse, Federal Communications Commission (FCC), op. FCC indførte sidste år regler for netneutralitet, som skal sikre, at al internettrafik behandles ens. Barack Obama blåstemplede efterfølgende de nye regler, som forbyder bredbåndsleverandører at give eller sælge adgang til en slags overhalingsbane på nettet, hvor bestemte brugere eller tjenester bliver sikret en hurtigere fart på nettet end alle andre.

»Dagens afgørelse er en sejr for det åbne, fair og frie Internet, som vi kender det i dag - et net, der forbliver åbent for innovation og økonomisk vækst, uden at leverandørerne agerer som betalte dørvogtere,« siger Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest, til nyhedsbureauet Reuters.

Vil have sagen for højesteret

Det er internetudbyderne, der har rejst sagen, og de vil nu forsøge at få den indbragt for USAs højesteret.

Tele- og internetudbyderne frygter, at regler vil gøre det sværere at håndtere internettrafikken og samtidig gøre investeringerne i ekstra kapacitet mindre sandsynlige.

På den anden side står tjenester som Netflix og Twitter, som er bange for, hvad der vil ske, hvis ikke al trafik kan suse lige hurtigt igennem nettet. Netflix står i dag for en ganske betydelig del af den samlede nettrafik, fordi det at se film og TV-serier over netforbindelsen kræver, at der sendes endog ret så mange data over linien.

I Danmark hersker også netneutralitet.

De amerikanske regler trådte i kraft i juni 2015.