Dommer strammer grebet om Kåre Schultz og Teva i sag om mulig milliardsvindel

En amerikansk dommer strammer nu skruen over for medicinalkæmpen Teva og 19 andre kopiselskaber i et historisk retsopgør om mulig prisfusk med kopimedicin. I søgsmålet på over 500 sider bliver Teva med danske Kåre Schultz i spidsen udpeget som hovedskurk.

Medicinalkæmpen Teva med danske Kåre Schultz i spidsen er havnet i en betændt sag, hvor selskabet bliver anklaget for at stå bag et hemmeligt medicinkartel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter flere måneder med juridisk tovtrækkeri stempler en amerikansk distriktsdommer nu ind med en hård deadline i en sag, hvor medicinalgiganten Teva, der har danske Kåre Schultz som topchef, er under anklage for at have stået i spidsen for et skjult netværk af kopiselskaber, der har fusket med priser på medicin i USA.

Sagen er over de seneste år vokset voldsomt og er i dag blevet til et søgsmål på 524 sider, som hele 44 amerikanske stater står bag. Ifølge anklagen fra de amerikanske stater har Teva været en form for hovedskurk i et medicinkartel, der ifølge påstanden har kostet det amerikanske samfund et astronomisk beløb.

»Størrelsen på prisstigningerne varierede, men flere af dem var på langt over 1.000 procent,« lyder det i sagsanlægget om det påstående priskartel.

Af retsdokumenter dateret den 24. oktober fremgår det, at en amerikansk distriktsdommer nu hæver tempoet i den langstrakte sag med en skarp deadline rettet mod Teva og de andre selskaber, der pålægger dem at aflevere alle relevante dokumenter i sagen til domstolen senest den 20. december.

Over for erhvervsmediet Bloomberg siger statsanklager William Tong fra staten Connecticut, der står i spidsen for de 44 amerikanske staters retsopør, at dommerens afgørelse lægger et hårdt tryk på de implicerede kopiselskaber.

»Denne ordre tilføjer et nyt, væsentligt pres på de tiltalte for at fremlægge dokumenter inden december i år,« siger William Tong til Bloomberg.

I det omfattende sagsanlæg lyder påstanden, at Teva havde en forståelse med en række udvalgte konkurrenter i USA om med »høj frekvens« at hæve priserne i takt, »hvilket resulterede i en skadevirkning på den nationale økonomi på mange milliarder dollar over en periode på flere år«.

I søgsmålet bliver Teva udpeget som en form for edderkop i et hemmeligt netværk af kopiselskaber, hvor det under middage, golfrejser og arrangementer kaldet »Girls Night Out« blev aftalt at hæve priserne på en lang række medicintyper.

De amerikanske staters påstand er, at kopiselskaberne med Teva i spidsen i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter. Kåre Schultz kom til Teva i 2017.

Retsopgør på retsopgør

Sagen om Tevas påståede rolle i det amerikanske medicinkartel satte allerede for flere måneder siden gang i endnu et retsopgør, hvor Kåre Schultz bliver mødt med konkrete anklager.

I et søgsmål anlagt af den store israelske investor Migdal Mutual Funds bliver Teva og en række topfolk, herunder Kåre Schultz, anklaget for at have vildledt og afskåret investorerne fra centrale oplysninger om selskabets massive udfordringer, hvilket ifølge sagsanlægget skulle have medført, »at markedet, herunder sagsøgeren, købte Tevas værdipapirer til kunstigt oppustede priser«.

I søgsmålet lyder anklagen, at »Teva har deltaget i et af de største ulovlige karteller i USAs historie, hvilket kostede milliarder af dollar for investorerne«.

Teva har flere gange afvist, at selskabet har gjort noget forkert i sagen om det mulige priskartel.

Kåre Schultz fremlægger Tevas regnskab for årets første ni måneder i næste uge.