Dommer stopper salg af Apple og Samsung

De to giganter skal ophøre med at sælge en række af deres mobiltelefoner og tavle-PCer i Sydkorea og betale erstatning til hinanden.

Foto: APPLE / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er med øjeblikkelig virkning forbudt at sælge iPhone-telefoner, iPad-tavle-PCer, Galaxy-telefoner og Galaxy-tavlecomputere.

Det har en domstol i Sydkorea fastslået, fordi både Apple og Samsung bruger teknologi, som den anden part ejer. Dommen kommer, mens en jury i Californien på den amerikanske vestkyst netop nu voterer for at afgøre en tilsvarende men mere kulørt retssag mellem Apple, som er verdens mest værdifulde virksomhed, og Samsung, som er verdens største teknologiproducent og også verdens største mobilproducent.

Ikke de allernyeste modeller

Den sydkoreanske domstols afgørelse gælder i hele landet og omfatter Apples iPhone 3GS, iPhone4, iPad og iPad 2 samt Samsungs Galaxy SI og Galaxy SII samt Galaxy Tab og Galaxy Tab 10.1. Alle er de modeller, som ikke er de allernyeste, men som stadig sælger godt.

Samtidig skal Apple betale 207.000 kroner i erstatning til Samsung, mens Samsung skal betale Apple 130.000 kroner. Til sammenligning har Apple i USA sagsøgt Samsung for 14,8 milliarder kroner, fordi Samsung angiveligt har kopieret Apples design. Samsung kræver omvendt en del af prisen på hvert solgt Apple-produkt, som ifølge Samsung anvender Samsungs teknologi, uden at Apple har betalt for det - i alt 2,5 milliarder kroner.

Dommer: Samsung har ikke kopieret Apple

Retten i Sydkorea har samtidig afvist Apples påstand om, at Samsung har kopieret Apples design.

»Der er en række ydre designsammenfald mellem iPhone og Galaxy S, så som runde hjørner og store skærme, men disse ligheder er blevet dokumenteret i tidligere produkter,« siger retten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg stammede 39 procent af Samsungs omsætning i andet kvartal i år fra Sydkorea, mens Apple hentede 23 procent af sit salg i den del af Asien, der vender ud mod Stillehavet. Samsung sidder på 34,6 procent af verdens mobilmarked, Apple på 17,8 procent, viser tal fra markedsanalysebureauet Strategy Analytics.

Apple og Samsung har adskillige retssager kørende mod hinanden kloden rundt. Alle handler de om krænkelse af hinandens teknologiske patenter.