Dominerende Tele 2-chef fyret

Det svenske teleselskab Tele 2 skiller sig prompte af med koncernchef Harri Koponen. Han viste sig for dyr i drift.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, finske Harri Koponen fyres på grund af uoverensstemmelser med resten af ledelsen i en virksomhed. I 2004 fik han også sparket – dengang i Telia.

Officielt lyder forklaringen, at ”uoverensstemmelserne var for uløselige”. Og ifølge svenske medier kan det i den grad bekræftes. Hjemmesiden di.se har talt med en anonym kilde med betydelig indsigt i Tele2, der beskriver Harri Koponen som en person, der altid ved bedst.

”Han er en ret vild fyr. Han skyder meget fra hoften, hvilket fungerede godt i teleindustrien i 90’erne. Dengang lykkedes det ofte, når man satsede. Det behøvede ikke at være så gennemtænkt, men skulle bare ske så hurtigt som muligt,” siger kilden til di.se.

Mester i selvsikkerhed

Tele 2 har altid stået fast på en stærk kultur, hvor der var balance i regnskaberne, men ifølge kilden forstod Harri Koponen ikke præmissen.

”Tele 2’s omkostninger i forhold til indtægter har altid ligget under gennemsnittet for branchen. Harri Koponen var i modstrid med det. Han var for dyr i drift og alt for selvsikker,” siger kilden til di.se.

Under Harri Koponens ledelse valgte Tele 2 at fokusere mere og mere på nye teknologier, hvilket var en klar ændring i strategien. Traditionelt set har Tele 2 været stærke på kontantkort, men den nye satsning gik mere mod abonnementer. Derudover besluttede virksomheden at åbne deres egne butikker og sætte øget fokus på de finansielle markeder.

”Harri Koponen ville ikke være nærig og bare sigte mod lavprismarkedet. Det er ikke tilstrækkeligt fint for ham – han skal have de fine kunder,” siger kilden til di.se.

Gode resultater

Tele 2 har ellers skabt gode resultater på det seneste. Og ifølge Tele 2’s bestyrelsesformand, Vigo Carlund, er det svært at sætte en finger på Harri Koponens bundlinje.

»Tele 2 har med pæn succes forbedret resultaterne takket være den store koncentration af mobiloperationer og en stor satsning på det russiske marked,« siger Vigo Varlund til e24.se.

Det er altså Harri Koponens ledelsesstil og strategier, der halter. Ifølge di.se er et godt eksempel den igangværende Mobile World Congress i Barcelona. Under normale omstændigheder ville Tele 2 ikke indfinde sig sådanne steder, men sådan skulle det være i år.

”Harri Koponen er ikke just en lyttende fyr. Når nogle har sagt en halv sætning, kender han allerede alle svarene,” siger den anonyme kilde til di.se.

Ifølge selskabet vil Harri Koponen, der overtog posten i Tele2 i august 2008, modtage 18 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse.