Domænesynder reddet af otte-årig datter

En domæneejer har fået sit domæne tilbage, efter at DK Hostmaster stemplede ham som domænesnylter.

Foto: DK-hostmaster.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om igen!

Klagenævnet for Domænenavne har givet DK Hostmaster et rap over fingrene og underkendt en administrativ afgørelse.

Registranten af Isabells.dk fik tidligere i år frataget domænet, fordi Aller overbeviste DK Hostmaster om, at der var tale om typosquatting - altså stavefejlssnylteri - mod magasinet Isabellas. På Isabells.dk lå der nemlig henvisninger til kosmetikprodukter, hvilket kunne tyde på, at ejeren forsøgte at drage nytte af trafik fra fejlindtastede søgninger efter damebladet Isabellas.

Derfor valgte DK Hostmaster administrativt at suspendere domænet med kort varsel uden en behandling ved Klagenævnet for Domænenavne. Den administrative løsning blev mulig i 2007 for at komme oplagt stavefejlssnylteri til livs.

Men det er en en helt forkert og uretfærdig afgørelse, mente den bortdømte indehaver af Isabells.dk, Jakob Boyer-Dræby.

For hurtigt

Derfor har han anket afgørelsen til Klagenævnet for Domænenavne for at få andres syn på sagn. Og her har han fået medhold som retmæssig indehaver af domænet.

Det er en principiel afgørelse, da DK Hostmasters direktør Per Kølle og bestyrelsesformand Mads Bryde Andersen faktisk havde DIFOs regler på deres side, da de stemplede Jakob Boyer-Dræby som typosquatter. I faktaboksen til højre kan man se de tre betingelser, der skal være opfyldt for at der administrativt kan gribes ind over for typosquattere. I tilfældet med Isabells.dk kunne direktøren og bestyrelsesformanden sætte flueben ved alle tre punkter.

Men der er alligevel nogle nuancer, som de ikke har taget højde for, mener Klagenævnet for Domænenavne.

Jakob Boyer-Dræby fortæller, at han både privat og professionalt beskæftiger sig med søgemaskineoptimering og har eksperimenteret med reklamebaserede hjemmesider frem til 2008. Til formålet har han ejet et dusin domæner, som er anvendt til det formål og test. Blandt andet Isabells.dk. Men i tilfældet med Isabells.dk har han også en helt anden årsag til ejerskabet. Det er nemlig navnet på hans otte årige datter.

Det har klagenævnet lagt vægt på. Desuden mener nævnet ikke, at domæneejeren bevidst har forsøgt at "stjæle" trafik fra Allers damemagasin bare fordi siden på et tidspunkt har indeholdt reklamer for aloe vera-produkter.

Læs hele afgørelsen her.

En anden principiel sag

Domæneklage-sagen er ikke den eneste bemærkelsesværdige af sin slags i den aktuelle bunke hos klagenævnet. Blogger og registrant-formand Peter Larsen peger i sit blogindlæg på det paradokse i, at Energi- og olieforum.dk netop har fået retten til Eof.dk, som ellers har haft en anden ejer i ni år. Det paradoksale i sagen er, at Oliebranchens Fællesrepræsentation først i 2008 skiftede navn til Energi- og olieforum.dk.