Domæne-tvist: Kan man eje lyden af en mus?

Fotokæden Click har vundet retten til Clicksalg.dk. Det omdiskuterede domæne er varemærke-snylteri, lyder afgørelsen.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klik!

Sådan lyder det flere gange om dagen, når danskere køber ind i webbutikker og trykker på deres mus. Men ordet "click" er også et registreret varemærke af en fotokæde med samme navn, og det har afgjort en domænetvist om domænet Clicksalg.dk.

I nogle år har webbutikken Clicksalg.dk solgt forbruger-elektronik på nettet. Blandt andet fotografi-apparater.

Det har irriteret fotokæden Click, der mener, at webshoppen dermed lukrerer på fotokædens goodwill blandt danske forbrugere. Den betragtning har Klagenævnet for Domænenavne i sin afgørelse givet fotokæden ret i. Nævnet mener, at navnet Clicksalg er en så klar overtrædelse af varemærkeloven, at det ikke har været nødvendigt at tage stilling til, om domænet er en krænkelse af domæneloven.

Den klokkeklare overtrædelse af varemærkeloven består i, at Clicksalg blandt andet har ernæret sig ved salg af fotografiapparater, og butikken dermed bevæger sig ind på det område, hvor fotokæden Click har opnået varemærkeregistrering.

Det er bare en lyd
Men hos den nordjyske webbutik er der ingen forståelse for afgørelsen.

Til klagenævnet har butikken forklaret, at fotografiapparater blot udgør en brøkdel af de varer, som butikken sælger. Der sælges i højere grad mobiltelefoner, bærbare computere og fladskærme.

Clicksalg.dk forklarer desuden, at ordet "clicksalg" i deres øjne i stedet henviser til den lyd, som en computermus laver, når man trykker på den. Det er også lyden af et museklik, der har optrådt i butikkens radioreklamer, forklarer indehaverne.

Selv om Clicksalg.dk næppe er enige i afgørelsen, at er det tvivlsomt, om webbutikken vil bringe afgørelsen for en domstol. Firmaet er sideløbende med sagen lukket og fremstår i øjeblikket som "inaktiv" ifølge CVR-Registeret.