Domæne-direktør vil skærpe haj-jagt

Der skal være langt sværere at lave fusk med de danske .dk-domæner. Det mener direktøren for DK-Hostmaster, der nu vil smide hajerne ud.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man bliver taget tre gange med fingrene i kagedåsen, skal man smides ud. Sådan lyder forslaget fra direktøren for DK-hostmaster, Per Kølle, der nu vil gå i retten med de svindlere, der i flæng registrerer danske domæner for at bruge dem til fup og fusk.

DK-Hostmaster er den organisation, der varetager det danske hjørne af internettet - et hjørne, der hele tiden er i hastig vækst, og som nu har rundet over en million registrede danske domænenavne. Det er dog langt fra dem alle, der er i brug - mange af dem er nemlig registereret med henblik på fup og fusk. Og det er et fænomen, der er i stigning.

Derfor mener DK-Hostmasters direktør, at der nu må ske noget. Han foreslår nu, at folk, der har forbrudt sig mod reglerne på området tre gange, skal have lukket samtlige af deres domæner i ét hug.

»Vi kan jo godt se, at det er de samme personer, der gør det igen og igen. Jeg kunne godt tænke mig en regel, der gjorde det muligt for os at slette hele striben på en gang,« siger Per Kølle, der nu vil forelægge ideen for bestyrelsen i Dansk Internet Forum, som administrerer DK-Hostmaster.

Taster forkert

Problemet, som blev beskrevet i Berlingske Business for et par uger siden er, at såkaldte domænehajer registrerer tusindevis af domæner, der udnytter, at folk af og til taster forkert - for eksempel berlinske.dk i stedet for berlingske.dk. Dermed kan domænehajerne sende folk, der taster forkert, hen på suspekte hjemmesider, der spammer dem til med porno, virus og spyware. Tricket kan dog også bruges til blot at nasse på trafik fra meget velbesøgte websites - og er kendt under navnet typosquatting.

Det blev forbudt ved lov allerede i 2005, da Folketinget vedtog lov om internetdomæner - men i praksis skal man klage over hvert eneste fup-domæne, hvis man føler sig typosquattet, og det er ikke muligt for DK-Hostmaster bare at smide svindlerne ud en gang for alle. Heller ikke selv om DK-Hostmaster udemærket godt ved, hvilke firmaer, der fupper og fusker. Det er nemlig som regel de sammme firmaer, der er oftest er belliggende steder som Panama og El Salvador.

Problemet er dog, at firmaerne samtidig betaler deres domæneregninger til punkt og prikke og oftest også ejer domæner, der ikke fejler noget. Derfor er Per Kølle bevidst om, at forslaget er svært at sluge rent juridisk, og givetvis ikke vil blive vedtaget i den drastiske udgave, han selv foreslår.

»Men vi må hele tiden afsøge nye veje for at gøre noget ved problemet, og mit forslag er så, at man bliver mødt af konsekvens, hvis man forbryder sig mod reglerne gentagne gange.«

Fusk med domæner er ikke et nyt fænomen, men det er blevet mere nærværende, fordi nettet spiller en langt større betydning end tidligere. Derfor er det også kommet højere på agendaen, at forhindre typosquatting og warehousing - altså spekulation i tastefejl, eller opkøb af domæner foran næsen på dem, der retteligt ejer varemærket.