Dollarmedvind får Novo til at opjustere

Novo Nordisk opjusterer sine forventninger til salg og indtjening på grund af den høje dollarkurs. Til gengæld er forventningerne til salgsvækst i lokalvaluta mere beherskede på seks til ni pct. for 2015.

ARKIVFOTO. Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk kom ud af 2014 med en omsætningsfremgang på otte pct. målt i lokal valuta, mens væksten blev på seks pct. målt i danske kroner til 88,8 mia. kr.

Samtidig steg resultatet af primærdrift (EBIT) med 13 pct. i lokal valuta og ti pct. opgjort i kroner til 34,5 mia. kr. Nettoresultatet blev på 26,5 mia. kr. Det svarer til en vækst på fem pct., fremgår det af det netop offentliggjorte årsregnskab fra den danske medicinalkoncern.

Novo Nordisk præciserer sine forventninger til salgsvækst i lokal valuta resten af året til mellem seks og ni pct. I oktober sidste år lød forventningerne på ”høj encifret vækst”. Samtidig forventer Novo Nordisk en vækst i primær drift på ti pct. i lokal valuta.

Til gengæld betyder den høje dollarkurs, at selskabet opjusterer sine forventninger til, hvor stor væksten bliver i danske kroner.

Hvor Novo Nordisk i oktober mente, at salgsvæksten ville blive tre pct. højere end væksten i lokal valuta, mens væksten i driftsindtjeningen ville blive fem pct. højere, forventer selskabet nu, at salgsvæksten bliver 12 pct. højere i danske kroner, mens væksten i driftsindtjeningen vil blive 19 pct. højere.

At forudsige, hvordan det går med dollarkursen driller i det hele taget Novo Nordisk i øjeblikket. At regnskabet fremgår, at selskabet opererer med et tab på fem milliarder kr. i 2015, hvilket primært skyldes tab på valutaafdækningskontrakter.

”Vi er tilfredse med de finansielle resultater, Novo Nordisk har opnået i 2014, som var et år med flere udfordringer end normalt,” udtaler Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen i forbindelse med regnskabet.

”Salgsvæksten var overvejende drevet af Levemir og Victoza, og vores langtidsvirkende insulin Tresiba klarer sig fortsat godt. 2015 bliver et vigtigt år for os med de første lanceringer af Saxenda og Xultophy, samt væsentlige resultater fra vores portefølje,” siger Lars Rebien Sørensen, der også har lidt med i gaveposen til aktionærerne.

Bestyrelsen vil nemlig på generalforsamlingen foreslå, at udbyttebetalingen hæves med 11 pct. til fem kr. per aktie af 0,20 kr. Samtidig har bestyrelsen besluttet at sætte gang i et nyt aktietilbagekøbsprogram på hele 15 milliarder kr.