Dokumentkrig går ind i ny fase

Om et par uger vil IT- og Telestyrelsen komme med sin anbefaling af, hvordan det offentlige fremover skal gemme sine dokumenter. Dermed blusser spørgsmålet »for eller imod Microsoft« op igen.

Der er stadig ikke truffet nogen endelig beslutning om, hvordan det offentlige skal gemme sine tekstdokumenter i digital form. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny runde i den nærmest uendelige krig om, i hvilket dokumentformat det offentlige skal gemme sine tekster, begynder nu.

Den 13. september skal IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet nemlig give sin anbefaling af, om de to formater, der er i spil - nemlig ODF, som bruges i bl.a. OpenOffice og LibreOffice, samt Microsofts OOXML - begge kan bruges, eller om kun et af dem er anvendeligt ... eller slet ingen.

13. september holdes nemlig en konference om åbne standarder, altså IT-forskrifter, som sikrer, at oplysninger og data kan udveksles uden problemer mellem forskellige IT-systemer og forskellig software.

Store ting på spil

Der er store ting på spil, for kampen handler ikke blot om at vælge et teknisk format. Sejrherren/sejrherrerne vil sikre sig markedsandele i den offentlige sektor, hvilket betyder fast indtjening over en lang periode. Og det begrænser sig ikke kun til selve kontorpakkesoftwaren men spiller sammen med al øvrig IT-brug i det offentlige.

Diskussionen har stået i over fem år, siden et enigt folketing i 2006 besluttede at indføre åbne IT-standarder på alle områder, ikke blot tekstdokumenter, fra og med 2008.

Men det er dokumentformatet, der har affødt de største diskussioner, fordi der blandes følelser og store penge ind i diskussionen. Flere ekspertudvalg og politiske udvalg har været inde over, og til sidst måtte regeringens ekspertudvalg melde pas; man kunne ikke blive enige.

Videnskabsministeren måtte på banen

Derfor måtte videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) som øverste myndighed på området beslutte, at det indtil videre var OK at anvende begge formater, uanset at ingen af dem opfylder alle krav til åbenhed og smidig arbejden-på-tværs. I forhold til kommunikation udadtil er det fastlåste PDF-format dog at foretrække, lød hendes vurdering.

Men politikerne besluttede samtidig at følge udviklingen, og derfor kommer spørgsmålet nu op igen.