Dømt premierminister: Det er de andres skyld

Tidligere islandsk premierminister er dømt for ikke at have grebet ind i tide, da landets finansielle system brød sammen. Selv afviser han nogen skyld.

Islands eks-premierminister Geir Haarde og hans kone Inga Jona Thordardottir ankommer til retten i Reykjavik under retssagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at være blevet dømt for at have handlet svigagtigt i forbindelse med det islandske bankkollaps, langer landets tidligere premierminister Geir Haarde ud efter dommerne og sine tidligere politiker-kollegaer.

"Det er indlysende, at hovedparten af ​​dommerne har følt sig presset til at finde en skyldig, sekundært at redde de parlamentarikere, der har ansporet denne krise," siger han ifølge det britiske nyhedssite The Guardian.

Haarde blev mandag dømt for ikke at have indkaldt til rettidige hastemøder med sine regeringsfæller op mod krisens begyndelse i 2008, mens tre andre anklager frafaldt. Den tidligere premierminister skal heller ikke bag tremmer.

Efter domsafsigelsen insisterede Geir Haarde på, at der var tale om en frifindelse og kaldte dommen "latterlig":

"Jeg har bare gjort som mine forgængere, regeringslederne, har gjort gennem de seneste årtier. Og måske tager jeg bare skraldet for dem alle," sagde Haarde ifølge netavisen og fortsatte:

"Men sagen er den, at dette (dommen, red.) intet har at gøre med den finansielle krise."

Geir Haarde er den første, der er blevet dømt for sin rolle i den store finansielle krise - på trods af, at mange andre europæiske ledere er blevet kritiseret i hårde vendinger og nogle har måtte forlade deres embede af samme årsag. Island var forud for krisen et af verdens rigeste lande pr. indbygger, men det sluttede i 2008, da landets banksystem kollapsede og milliarder af kroner i opsparinger forsvandt fra den ene dag til den anden.