Døm selv: Sådan kommer de omstridte kystmøller til at se ud

En øjenbæ eller industri-stolthed? De kystnære vindmøller har fået mange tæv for at ødelægge kyststrækningerne, og derfor har Vattenfall rykket dem længere ud på havet. Sådan vil de i følge energiselskabet tage sig ud langs kysten.

De kystnære vindmøller har fået mange tæv for at ødelægge kyststrækningerne, og derfor har Vattenfall rykket dem længere ud på havet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»Det vil være en fatal beslutning at placere møllerne så tæt på land – det vil være øde­læggende for de danske kyst­strækninger,« energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt havde taget de store ord med på arbejde, da han mandag offentligegjorde de bedste bud på de kystnære vindmøller og samtidigt udtrykte sin modstand imod dem.

Og ministeren er ikke ene med sin modstand. Interessegrupper langs flere af de udpegede strækninger har kæmpet mod de kystnære havvindmøller, mens de lokale borgmestere i de lokale kommuner omvendt har talt for møllerne.

Energistyrelsen havde oprindeligt lagt op til, at møllerne skulle stå fire kilometer fra land, men i vinderprojektet fra Vattenfall står møllerne skrå på kysten, så afstanden er fire til otte kilometer. Desuden har det svenske selskab skruet ned for lyset på møllerne, så de ikke er så synlige fra kysten om natten. Vattenfall har selv lavet nogle visualiseringen af det nye projekt, der nu bliver den del af det politiske spil om, hvorvidt de kystnære havvindmøller overhovedet skal opføres.

Billedet nedenfor er Vattenfalls visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud i klart vejr, møllerne står fire til otte kilometer ude på vandet.

 

Billedet nedenfor er Energistyrelsens visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud i klart vejr, møllerne står fire kilometer ude på vandet.

 

Billedet nedenfor er Vattenfalls visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud i gråvejr, møllerne står fire til otte kilometer ude på vandet.

 

Billedet nedenfor er Energistyrelsens visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud i gråvejr, møllerne står fire kilometer ude på vandet.

 

Billedet nedenfor er Vattenfalls visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud om natten, møllerne står fire til otte kilometer ude på vandet, og på grund af møllernes opstillingsmønster behøver møllerne ifølge Vattenfall ikke lyse så meget.

 

Billedet nedenfor er Energistyrelsens visualisering af, hvordan Vesterhav Syd havvindmølleparken vil se ud om natten, møllerne står fire kilometer ude på vandet.