Dødvande i salg af Nokias Here-kort

Tyske bilproducenter er ikke længere helt så presset til at byde en høj pris, efter at det omstridte taxiselskab Uber tilsyneladende har trukket sig.

Nokias korttjeneste Here, tidligere kaldet Nokia Maps, er sat til salg, og flere tyske bilproducenter er interesseret. Foto: Nokia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne mellem en række store, tyske bilproducenter og den finske mobilgigant Nokia om salget af Nokias digitale landkorttjeneste Here er gået ind i et dødvande.

BMW, Daimler og Volkswagen har i en tid forhandlet med Nokia om salget, og forhandlingerne fortsætter, men de er nået til et svært punkt, siger flere kilder til nyhedsbureauet Reuters. Bilproducenterne er nemlig ikke længere under så stort et pres for at byde en høj pris for Here-tjenesten (tidligere kaldet Nokia Maps), for der er tegn på, at den konkurrerende byder, den omstridte amerikanske taxitjeneste Uber, har trukket sig ud af ræset.

Here ventes at kunne sælges for mellem to og fire milliarder euro.

Hverken Nokia, BMW, Daimler, Audi eller Uber ønsker at kommentere forlydenderne.

Afgørende for selvkørende biler

Digitale landkort med en høj detaljeringsgrad er afgørende vigtige for bilproducenterne at kunne tilbyde i de dyrere bilmodeller og sidenhen i selvkørende biler, som skal kunne undgå sammenstød. Selvkørende biler udnytter data, som indsamles fra kameraer og lasersensorer, til at danne sig et overblik over trafikken og forhindringer netop nu og vælge den hurtigste vej. Ved selv at eje de kort, der installeres i bilerne, frigør bilproducenterne sig fra det jerngreb, som f.eks. internetgiganten Google og iPhone- og iPad-producenten Apple gerne vil lægge dem i med deres tjenester.

De traditionelle GPS-udbydere som hollandske TomTom byder sig også til.

Nokia solgte sidste år hele sin mobilproduktion fra til den amerikanske softwaregigant Microsoft for 40,5 milliarder kroner. I dag er Nokia verdens tredjestørste producent af mobiludstyr, heriblandt master, ligesom Nokia sidder på en guldgrube af patenter inden for mobilteknologi, som andre teknologiproducenter køber retten til at bruge i deres produkter. Endelig har Nokia beholdt Here-korttjenesten men besluttede for et par måneder siden at undersøge muligheden for at sælge Here fra.

Nokia har i mellemtiden lagt et bud på 15,6 milliarder euro for sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel Lucent. En overtagelse vil gøre Nokia til verdens næststørste producent af mobiludstyr efter svenske Ericsson.