Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
19 danske pengeinstitutter dømmes i krise, og det kan mærkes i handlen på børsen mandag.
Hvidbjerg Bank lukker 27,8 procent under åbningskursen. Banken er blandt de 19 navngivne institutter på listen sammen med blandt andet Sparekassen Lolland og Vordingborg Bank.
Også Sparekassen Lolland får tørre tæv af investorerne med et fald på 19,1 procent, mens Vordingborg Bank taber 9,8 procent af sin værdi. Særligt i sidstnævnte tilfælde er der dog tale om handel med meget få aktier.
"Mange af de små bank-aktier er meget illikvide, og der er meget få mennesker, der skal gå i panik, før det kan ses på aktiekursen," siger Thomas Berngruber, bankanalytiker hos Lett Capital Management.
Flere af bankerne på listen har været under stor bevågenhed i medierne på grund af deres udfordringer på blandt andet solvens og kvaliteten af deres udlån. Dermed vil deres bundplacering i analysen være ventet af mange.
"Det burde ikke komme som en overraskelse for investorerne, og det at listen bliver lavet, ændrer ikke på den faktiske situation i institutterne," siger Thomas Berngruber.
Niro Invests analyse har flere gange vist sig at få ret, idet bankerne på analysens dødsliste kort efter måtte kaste håndklædet i ringen. I den udgave, der byggede på bankernes 2010-regnskaber blev Fjordbank Mors og Max Bank eksempelvis udpeget som henholdsvis det mest og det tredjemest risikobehæftede pengeinstitut. Begge banker er siden gået ned og er blevet afviklet efter reglerne i henholdsvis Bankpakke 3 og 4.
Thomas Berngruber advarer dog imod at tolke listen som den ultimative sandhed.
"Den bank, der lå nederst sidst, er gået konkurs nu, og det overfører man på den næste liste. På den måde kan man bruge det som en løftet pegefinger, men man skal være opmærksom på, at analysen bygger på en mekanisk model. Den tager for eksempel ikke højde for kvaliteten af lånebøgerne, og det er i bund og grund det allervigtigste," siger Thomas Berngruber.
Direktøren i Vordingborg Bank, Ole Kühnel, finder det uberettiget og ærgerligt, at banken er kommet med på en listen over kriseramte banker.
"Det er en evigt tilbagevendende diskussion om vores landbrugseksponering. I analysen har de jo en koncentrationsrisiko, og den rammer så os på landbruget. Det er faktisk lidt urimeligt eftersom vi taber så lidt, som vi gør, på landbrug. Det har Finanstilsynet også bekræftet," siger han til Ritzau Finans.