Dødsdømt projektmager bygger for over 500 millioner

Efter en barsk nedtur er projektselskabet Walls klar med en håndfuld boligbyggerier til over en halv milliard kroner på Islands Brygge og lurer på flere byggegrunde i bydelen.

For få år siden stod Walls på gravens rand, men opfører nu to tårne og 50 rækkehuse på Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens dansk økonomi og boligmarkedet fortsat har det sløjt, er byggeudvikleren Walls nærmest genopstået fra de døde og gør klar til at bygge to boligtårne og talrige rækkehuse på Islands Brygge til samlet cirka 550 millioner kroner.

I 2008 balancerede Walls ellers på gravens rand. Ejendomsmarkedet var gået i dørken, og husbanken Roskilde Bank kollapsede. Flere projekter belastede likviditeten, og på få år tabte Walls omkring 400 millioner.

Det udløste dels en jagt på mulige investorer, dels en målrettet indsats om at sælge fra og skabe positive pengestrømme. Det første lykkedes i 2010, da Walls som ny hovedejer fik samarbejdspartneren GSA Invest, ejet af de to stenrige familier bag høreapparatkoncernen Widex.

Det andet lykkedes gradvis i form af flere frasalg, blandt andet af en istandsat 1700-tals Christianshavner-ejendom, som Folketinget købte til MFere fra provinsen. En helt stor klump faldt på plads nogen tid efter, at det såkaldte A-hus på Islands Brygge stod færdigt med 190 boliger, som var usælgelige i det stendøde marked. Walls udtænkte et koncept om hotellejligheder, altså kortere og længere kontrakter med eksempelvis forretningsfolk, og i dag giver bygningen, nu døbt Stay, driftsoverskud og er bogført til 750 millioner. I stueplanet ligger blandt andet en Irma og flere spisesteder.

Store byggeretter

Stay udgør godt halvdelen af en samlet byggeret på Islands Brygge på 40.000 kvadratmeter svarende til et areal på næsten seks fodboldbaner, og Walls har taget godt fat på resten, som er delt op i fem etaper.

»I 2011 var vi færdige med otte rækkehuse, som vi kaldte Next Door, og syv af dem er solgt. Vi har lige åbnet et prøvehus og indledt salget af yderligere 30 rækkehuse, som er døbt Town House,« fortæller administrerende Tom Lotz.

Tredje etape er højhuset Sfinxen med 48 lejligheder samt butikker og erhverv i stuen. Hvis der er tilstrækkelig interesse for boligerne med udsigt over Amager Fælled og havneløbet, skal spaden gerne stikkes i jorden i år.

De to sidste etaper omfatter 12-16 rækkehuse, kaldet Yard House, og det 14 etager høje Silver Arrow med 26 lejligheder og erhverv.

Boom på Bryggen

Samlet er der tale om godt 120 boliger.

»Vi har demografien med os: Frem til 2023 kommer der 100.000 flere københavnere, og vi kunne godt tænke os at bygge mere på Islands Brygge, hvis mulighederne dukker op,« siger Walls-direktøren.

Det kunne ske, hvis kuldsejlede projektmagere – eller deres banker – vil sælge byggeretter i den tidligere industribydel, der på ti år har fordoblet indbyggertallet til cirka 14.000.

Det er dels sket ved at omdanne gamle industriejendomme til boliger, dels ved at vokse mod syd.

To ejendomseksperter ser positivt på Islands Brygge, selv om Walls-projekterne ligger i den sydlige ende, et pænt stykke væk fra bydelens metrostation. Også S-toget på Dybbølsbro Station ligger en del skridt væk, men kan nås via en gang- og cykelbro over havneløbet.

»Byens udvikling gør, at et område som Islands Brygge er attraktivt; det ligger jo stadigvæk tæt på Indre By. Den hidtidige udvikling har været positiv: Der bliver solgt det, der skal sælges, og udlejet det, der skal udlejes,« siger direktør Jørgen Jørgensen fra EDC Poul Erik Bech Erhverv.

I efteråret fandt mæglerfirmaet på få uger lejere til 98 nybyggede lejligheder i nabolaget.

»I forhold til andre bydele ligger Islands Brygge over gennemsnittet rent attraktionsmæssigt, blandt andet i kraft af placeringen tæt på byen. Den meget voldsomme befolkningsudvikling i bydelen tyder på, at markedet kan absorbere det hele,« siger markedsanalytiker Robin Rich fra CBRE.

Dyre boliger

Walls-projekterne ligger pris- og arealmæssigt i den høje ende; de fleste boliger er omkring 150 kvm – mod ofte 100 kvm i eksempelvis Ørestad eller Sydhavnen. Det resulterer i boligpriser fra en håndfuld millioner.

»Der skal klaskes mange penge på bordet hver måned, så det er en chance at tage at bygge så stort. Selve ideen om rækkehuse er fin nok, for mange vil gerne kunne gå udenfor, men vil ikke passe have. Vi har også set andre rækkehusprojekter, eksempelvis i Ørestad,« siger Jørgen Jørgensen.

Hos Walls er ræsonnementet, at mange familier har brug for mere plads end de 100 kvm, som er typisk andre steder, og projektfirmaet tror, at der findes et marked for de lidt større og dermed dyrere boliger.

Sideløbende med det store engagement i Islands Brygge har Tom Lotz og Walls også øje for Nordhavn; et område, som lige før påske fik en stribe salgsaftaler på plads.