Dobbelt løn for at sejle i Det Indiske Ocean

Somaliske piraters hærgen betyder nu, at hyren til samtlige søfolk om bord på danske skibe i hele Det Indiske Ocean fordobles.

Foto: CLAUS FISKER

Indtil nu har søfolkene fået dobbelt løn for at sejle i Adenbugten, men den farlige situation i Det Indiske Ocean, hvor pirater dagligt åbner ild mod handelsskibe i et forsøg på at kapre dem, har fået skibsrederne til lommerne.

Direktør i Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn, siger, at fordoblingen af lønnen sker for at holde de ansatte om bord.

- Vi mærker klart en stigende bekymring fra vores medlemmer over at sejle dernede. Især kaptajner tænker over deres situation. Det er dem, der har ansvaret for hele besætningens sikkerhed, siger Fritz Ganzhorn.

Det er den kraftige stigning i antallet af piratangreb og kapringer siden 2008, der gør de ansatte om bord på skibene mere nervøse. I øjeblikket har somaliske pirater kapret over 30 skibe og holder 700 søfolk som gidsler. I gennemsnit er de gidsler i over et halvt år.

Vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jans Fritz Hansen afviser, at danske skibe har problemer med at holde på søfolkene.

- Hyren er fordoblet fordi der stilles særlige krav til søfolkene, når de sejler i Adenbugten og Det Indiske Ocean. De er i allerhøjeste alarmberedskab og sover nok ikke så godt om natten, siger han.

Den dobbelte hyre til ansatte på skibene kommer til at koste rederierne millioner oven i den regning på en milliard kroner, som piraternes hærgen i forvejen koster rederierne årligt i ekstra omkostninger.

15 danske skibe er hvert døgn i farezonen i de piratfyldte farvande.

/ritzau/