DNS-spærring af ulovlige medicin-sider vedtaget

Et næsten enigt folketing har vedtaget lovforslag, der beordrer teleudbydere at spærre adgangen til ulovlig medicinhandel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så blev det officielt.

Folketinget har vedtaget lovforslag 118 - en revidering af lægemiddelloven - der blandt andet indeholder et krav om, at tele- og internetudbyderne skal spærre adgangen til hjemmesider, der sælger ulovligt medicin. Det skriver ComOn.dk

Fortalerne for forslaget mener, at det er med til at gøre markedet mere sikkert for danske forbrugere, mens kritikere af forslaget har påpeget, at blokeringen rokker ved almindelige retsprincipper, hvor afgørelser skal prøves ved en domstol først.

Den pågældende spærring skal foregå på præcis samme facon, som tilfældet var med danskernes adgang til AllOfMP3.com, og som stadig sker i forhold til The Pirate Bay. Altså en DNS-spærring.

Lovforslaget blev præsenteret sidste år med en del virak til følge. Senest har ComON beskrevet, hvordan forslaget delte vandene i Folketinget. Flere oppositionspartier støttede Enhedslisten forslag om at fjerne DNS-spærringen fra forslaget, men da der skulle trykkes på knapperne i salen, var Enhedslisten ene om sin modstand. Resten af tingets medlemmer stemte for forslaget.

Hvorfor valgte i alligevel ikke at støtte Enhedslisten?

"Vi støttede Enhedslistens ændringsforslag ved 2. behandlingen. Ændringsforslaget gik ikke i gennem, og det var rigtig ærgerligt. I såfdan en situation går vi så ind og forholder os til resten af indholdet. Hvis forslaget kun havde omhandlet spærringen, så havde vi stemt imod det, men der var flere ting i forslaget, som er med til at styrke sikkerheden omkring lægemidler," siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

"Men vi mener stadig, at det er et meget problematisk forslag. Vi kan ikke forstå, at domstolene ikke kan komme mere ind over."

Sundhedsminister Bertel Haarder har i et svar til sundhedsudvalget tidligere forklaret, at han ikke mener, at DNS-spærringen bryder med nogle retsprincipper, fordi der i første omgang bliver tale om et påbud til teleselskaberne. Først i anden omgang - hvis teleselskaberne ikke overholder det og nægter at blokere for adgangen til hjemmesider, som Lægemiddelstyrelsen kræver - ryger sagen for en dommer.