DMI vil nedkøle data på Island

Ligesom Apple havde brug for et nyt datacenter, kigger DMI efter et favorabelt sted at nedkøle sine servere. Valget er faldet på Island, hvor der er grøn og billig energi.

DMIs datacenter flyttes til Island, hvor energien til nedkøling af supercomputernes servere er billigere. Bemandingen og analysedelen forbliver i Danmark. /Foto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er et af statens kraftigste datacentre. Om få måneder skal hele systemet udskiftes, og i den forbindelse har DMI været på udkig efter et nyt sted at placere sit datacenter.

Den afgørende faktor er energiprisen. Supercomputerne skal nemlig nedkøles for at kunne levere, og det koster voldsomt i elforbrug, skriver Børsen. På den måde minder DMIs ejendomssøgning meget om den, Apple foretog tidligere på året, hvor de med statsaftaler om etablering valgte Viborg som den bedste placering for et nyt datacenter.

Den konklusion er øverste chef for DMI Thomas Kjellberg dog ikke helt enig i. DMI har undersøgt økonomien i at placere sig i Danmark, men har i stedet valgt at placere deres nye center til 50 millioner kroner uden for landets grænser.»Vi havde kigget på en mulig placering i Danmark. Men vi har, som offentlig myndighed valgt id fra, hvor vi mener, at skatteyderne samlet set får mest for pengene. Hvorfor Apple så vælger Viborg har jeg igen indsigt i. Apple har valgt ud fra, hvad der giver bedst mening for dem. Og vi har valg ud fra, hvad der giver bedst mening for os,« siger Thomas Kjellberg til Børsen.

Valget er i stedet faldet på Island, for her er energien både grøn og billig. Thomas Kjellberg peger blandt andet på, at al strøm på Island genereres ved hjælp af vandkraft og geotermisk aktivitet.