DLG viser vejen i Tyskland

Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG, vil vokse i udlandet, især i Tyskland. Andelsselskabet kontrollerer i dag et tysk selskab, hvor der er både tyske og svenske investorer. Årlig omsætning: 14 mia. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store landmandsejede andelsselskaber kan ikke gennemføre deres ambitiøse planer om kraftig vækst i volumen og indtjening i de kommende år uden nye former for kapitaltilførsel, herunder udenlandske partnere. Hovedparten af landmændene og andelshaverne er privat stærkt gældsplagede og har ikke råd til at skyde ekstra kapital ind i andelsselskaberne.

Det er baggrunden for, at ledelserne i flere af selskaberne overvejer, mens andre allerede har lagt en strategi for at hente ekstern kapital til at gennemføre vækstplanerne. Blandt dem, der er længst fremme i skoene, er Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG, der har 28.000 landsmænd som ejere. Koncernen, der forsyner landmænd med foder, gødning og brændstof, men også sælger grøntsager til catering og detailhandel, omsatte i 2009 for 34 milliarder kr.

DLG har vist vejen med en aggressiv strategi om internationalisering, især via opkøb i Tyskland. DLGs største selskab der er korn-, gødnings- og oliefirmaet HaGe Kiel. Et aktieselskab med en omsætning på 16 milliarder kr., som DLG ejer mere end 51 procent af, mens et svensk andelsselskab ejer 38 procent, og resten er i hænderne på tyske aktionærer.

Køb adgang: Så meget låner danske banker ud til landbruget

Danish Crowns kovending

»Vi har valgt vores egen vej. Vi vil vækste via samarbejdspartnere og investorer. Tyskland er blevet vores største marked. Det bliver dér, vi i fremtiden får vores største vækst. Jo større DLG bliver i takt med udvidelserne i udlandet, jo større bliver kravet til at skaffe kapital,« siger Niels Dengsø Jensen, bestyrelsesformand i DLG.

Danish Crown, der i øjeblikket arbejder på at gå på aktier, vil dog i første omgang være 100 procent ejet eller kontrolleret af andelsselskabet og dermed svineproducenterne. For knap seks år siden blev professor Thomas Plenborg fra CBS og en række andre inden- og udenlandske eksperter inden for fødevarer, selskabs- og konkurrenceret hyret af bestyrelsen til at undersøge, hvad der vil ske ved en omdannelse af Danish Crown fra andelsselskab til aktieselskab.