Dit TV bliver en telefon

Fra sommeren 2010 kan du tale i telefon via dit fjernsyn. Telefoni-programmet Skype bliver nemlig fast inventar i en række modeller.

I mange år har man kunnet føre videosamtaler gratis over Internet via det danske-svenske computerprogram Skype. Nu bliver Skype bygget ind i de nye fladskærmsfjernsyn. Foto: Richard A. Brooks, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Det dansk-svensk opfundne Skype, som gør det muligt at føre telefon- og videosamtaler over Internet, går nu på TV - rent bogstaveligt.

Skype har indgået aftale med to af de store elektronikproducenter, sydkoreanske LG og japanske Panasonic, om at blive en del af deres kommende fladskærmsfjernsyn. Dermed vil man fra den store TV-skærm kunne holde videokonferencer.

På markedet til sommer

Skypes skridt giver direkte konkurrence til de største leverandører af videokonferenceudstyr, Cisco og Polycom, som også begge er begyndt at levere udstyr i den ikke helt så dyre ende.

De nye Skype-fjernsyn kommer på markedet midt i 2010. Skype er egentlig et computerprogram, udviklet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström for at kunne føre gratis telefon- og senere også videosamtaler via eksisterende Internet-forbindelser. Nu bygges programmet ind i LGs og Panasonics fladskærmsfjernsyn med Internet-forbindelse.

Der vil blive solgt særskilte netkameraer med indbygget mikrofon til TV-køberne.

Også video i højdefinition

Panasonic vil gå ud med op til 65 tommer store skærme med Skype indbygget. LG rykker ud med Skype i 26 nye LCD- og plasmaskærme i en række størrelser.

Alt vises, når verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), åbner i spillebyen Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA 7. januar. Her vil Skype også vise, at programmet nu understøtter netkameraer i højdefinition, så billedet bliver langt bedre end hidtil.