Dit nye TV er forældet om få år

Selvom stikket hives ud af det analoge TV-sendenet om 33 måneder, er det de færreste TV-apparater på butikkernes hylder, der kan modtage det nye digitale signal. Det betyder, at man også skal investere i en digital set-topboks til hvert af hustandens fjernsyn.

Selvom du lige har været ude at smide på den kedelige side af 20.000 kroner efter det nyeste flade plasmavidunder af et TV, skal du ikke regne med, det er fremtidssikret.

Langt de færreste TV solgt i dag har den digitale tuner indbygget, som gør dem i stand til at modtage DR og TV 2 over TV-antennen efter 1. november 2009. For at undgå at billedet går i sort til den tid, skal der investeres i en digital set-topboks til hver enkelt af husstandens fjernsyn.

Når den digitale tuner ikke er indbygget i fjernsynet, kan man heller ikke skifte kanal med TV'ets egen fjernbetjening. Det betyder, at du med én fjernbetjening skal styre volume og TV-indstillinger, mens du med en anden skal skifte kanal.

Så er der det økonomiske aspekt. En separat TV-boks, som også virker til gamle fjernsyn, koster 400-500 kroner. Desuden virker hver ekstra TV-boks i hjemmet som ekstra standby-strømsluger.

For en husstand med fire TV-apparater, der alle modtager deres signal over en antenne, vil det resultere i en ekstra strømregning på ca. 200 kr. årligt. Med rundt regnet 2.2 millioner fjernsyn, som modtager signal fra luften, bliver der tale om en massiv ekstraregning, hvis ikke TV-tuneren er bygget ind i fjernsynet.

Oplysning nødvendig

Hos Branchen for Forbrugerelektronik (BFE) kan man ikke se noget problem i, at få TV på markedet i dag er klar til at modtage det nye signal.

»Det er i høj grad et spørgsmål om valgfrihed. Mange vil selv kunne vælge, om de vil have et TV, der er i stand til at modtage det nye signal. Hvis man har kabel-TV med TDC, behøver man f.eks. ikke en digital TV-modtager,« forklarer BFEs kommunikationschef, Finn Möbius.

Han erkender, at både butikker og producenter skal lægge kræfter i at fortælle forbrugerne om den nye teknologi.

Både hos Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen har man endnu ikke sat sig ind de problemer, den digitale teknologi kan skabe for forbrugerne. Et så teknisk tungt område kræver en del ressourcer at afdække, lyder det. Men begge er klar med tests og oplysningskampagner i den nærmeste fremtid.

I DRs distributionsafdeling, hvor man har ansvaret for udrulningen af det digitale sendenet, er man godt klar over, at den digitale bølge kan skabe problemer.

Chefen for DR Distribution, Paul Samsøe mener, at elektronikbranchen må se at komme i gang med at udvikle en fælles standard for fjernbetjeninger, så forbrugerne slipper for det praktiske bøvl med at skulle holde styr på et stadig voksende bjerg af fjernbetjeninger. Opfordringen er klar;

»Alle der kigger på nyt TV i dag bør købe et med indbygget digital tuner. Så får man også allerede nu, glæde af det nye digitale signal, vi allerede sender med i dag,« forklarer Paul Samsøe.

Har man svenskofile TV-tendenser og modtager de svenske kanaler igennem luften, skal den digitale TV-investering fremskyndes betydeligt. Hinsidan slukker og lukker de for det analoge signal i løbet af 2007.