Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ordet »kloaknettet« får fremover en helt ny betydning. Hundredtusindvis af københavnere og virksomheder i København vil nemlig fremover få deres lynhurtige internetforbindelse gennem et grønt plastikrør, som trækkes gennem kloakken.
Københavns Kommune og de danske tele- og internetudbydere vil med et banebrydende samarbejde skaffe hurtigt og billigt internet til flest muligt, samtidig med at færrest muligt generes af at få gravet veje og fortove op.
Kommunen stiller gennem sit ejerskab af HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) mange tusinde kilometer kloaknet til rådighed, som når ud til samtlige husstande i hovedstaden. Samtidig vil 620 buslæskærme og alle lygtepæle kunne bruges til intelligente trafiksystemer, trådløse net eller andre smarte byløsninger. Endelig vil Københavns Kommune bistå med at gøre det lettere og billigere at stille mobilmaster og -antenner op, så også mobildækningen bliver bedre i hovedstaden.
»HOFOR skulle alligevel lægge fiber ud for at kunne overvåge kloakkerne. Så lad os da lave den motorvej, som alle fiberselskaberne kan benytte til at etablere den infrastruktur, som så mange vil bruge: Virksomhederne ønsker adgang til højhastighedsforbindelser, masser af borgere vil streame film og TV. Vi betaler for den grønne ledning, som lægges ned, og så lejer vi pladsen ud til fiberselskaber. Det vil intet koste kommunen,« fastslår Mikkel Hemmingsen, administrerende direktør for Københavns Kommune, over for Berlingske.
Tiltagene vil også hjælpe kommunen selv og de mange turister i byen. Og torsdag mødes kommunen og brancheorganisationen Teleindustrien for at få den formelle aftale på plads. I dag er TDC den næststørste graver i København, men kommunen håber med sit initiativ at få også de mindre fibervirksomheder med, så konkurrencen på bredbåndsmarkedet gavnes.
»Vi skal bare i gang – både Borgerrepræsentationen og HOFOR har vedtaget det. Hver gang vi slipper for at tage en fortovsflise op, sparer vi måske 500 kroner. Hvis det er et brostensområde, koster det over 1.000 kroner, så det er rigtigt store beløb. På denne måde når vi ud til alle og kan rulle fibernet ud, uden at én eneste skal hænge længere i morgentrafikken i København, fordi hele byen skal graves op,« siger Mikkel Hemmingsen.
Testet ved Vesterport
Det seneste års tid har det skullet afklares, om kablerne kunne holde til det hårde miljø i kloakkerne. Derefter har man testet det i kloakkerne omkring Vesterport Station.
Kommunen ser også videre perspektiver i at være i front.
»Hvert år ryger Danmark ned ad den rangliste, som World Economic Forum laver over de mest IT-parate samfund. Engang var vi nummer 1, nu er vi nede omkring 16.-17.-pladsen. Det, der vil afgøre, hvor rige vi alle sammen bliver, er blandt andet digitalisering. Derfor skal København højere op og blive et sted, hvor virksomheder, der arbejder i den digitale verden, har lyst til at bosætte sig, ligesom vi selv har fastlagt ambitionen om at blive en smart by. Det kræver tilgængelig infrastruktur, og det får vi her,« siger Mikkel Hemmingsen og tilføjer:
»Med garanti er der nogle ting, som vi ikke har tænkt på, men vi er næsten forpligtet til at undersøge mulighederne og komme i gang. Derfor denne partnerskabsaftale, hvor alle får noget ud af det,«