Dit foretrukne mobilspil er lige blevet 67 milliarder kroner værd

Størstedelen af den finske spilproducent Supercell er blevet købt af det kinesiske selskab Tencent for svimlende 56 milliarder kroner. Finnerne står blandt andet bag det hyperpopulære mobilspil, Clash of Clans.

A "Clash of Clans" welcome screen is seen on a phone June 16, 2016. REUTERS/Thomas White Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da seks fyre i 2010 placerede sig med hver deres computer i et 30 kvadratmeter stort kontor i Niittykumpo i Espoo, Finland, havde de næppe forestillet sig, at startskuddet dermed skulle lyde til et af de vildeste erhvervseventyr i nyere tid.

Foruden en kaffemaskine, skriveborde fra en genbrugsbutik og en pose penge - allernådigst lånt af den finske teknologifond - havde de seks herrer godt nok en ambition om at designe fremtidens computerspil, men det stod næppe skrevet i deres eget manuskript, at deres selskab, Supercell, seks år senere skulle være tæt ved 67 milliarder kroner værd.

Men det er lige præcis, hvad de er. Tirsdag har det kinesiske selskab, Tencent, betalt 56 milliarder kroner for 84 procent af aktierne i firmaet. Aktierne er blevet købt af japanske softbank, der sad på 73 procent af aktierne. De resterende 11 procent er købt fra Supercell selv.

(Selskabets historie findes i en udførlig version på deres egen hjemmeside)

»Bestyrelsen er glad for at kunne meddele, at konsortiet 21. juni har indvilget i at overtage flertalsaktionærens interesser i Supercell,« hedder det i en erklæring fra Tencent ifølge Ritzau.

For at sætte værdien i perspektiv er selskabet dermed dobbelt så meget værd som TDC og 10 milliarder mere værd en Lundbeck.

Stifterne bag Supercell har haft held til at udvikle en række spil til mobil, der mere eller mindre har revolutioneret markedet. Mest nævneværdigt står man bag det uhyre populære spil Clash of Clans, der uofficielt er kendt som verdens mest populære app. Clash of Clans blev lanceret i august 2012, og de forskellige versioner af spillet har toppet listen over mest handlede apps.

I 2015 var spillet det suverænt mest populære Apples App Store og hos Google Play, og det anslåes, at handlen i de to onlinebutikker i snit løb op i ti millioner kroner om dagen. Det afspejlede sig også i Supercells regnskab for 2015, hvor omsætningen landede på 15,2 milliarder, mens resultatet lød på 6,3 milliarder kroner før skat.

Resultatet bliver ikke mindre imponerende af, at Supercell ifølge Business Insider beskæftiger beskedne 190 personer, der sidder fordelt på kontorer i Helsinki og San Francisco.

Supercell skriver selv på deres hjemmeside, at Tencent er den helt rigtige allierede, der skal sikre videre fremgang for de finske spilgiganter. Ikke mindst fordi selskabet fortsat beholder sin uafhængighed.

»De (Tencent, red.) forstår, at vores helt unikke kultur som lille og selvstændig er dét, der gør os unikke. Vi vil have, at Supercell skal fortsætte med at være verdens bedste sted for kreative mennesker til at udvikle spil,« skriver Ilkka Paananen, en af stifterne bag firmaet og nuværende CEO.

Her fremhæver han samtidig, at Kina i øjeblikket er verdens største marked for mobilspil, og at Tencents opkøb kan være en genvej ud til de 300 millionere spillere i det folkerige land.

Tencent har for længst markeret sig en ambitiøs spiller på spilmarkedet, hvor de ifølge Wall Street Journal er verdensførende inden for mobilspil. Tilbage i 2011 lagde man eksempelvis 230 millioner dollars for amerikanske Riot Games Inc, der står bag en af nyere tids store spilsucceser, »League of Legends«. Supercell skriver på sin hjemmeside, at Tencent har mere end milliard kinesiske brugere på sine platforme.