Disse personer kan blive ny DONG-formand

Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen kommer her med bud på, hvem der er i spil til at efterfølge en bemærkelsesværdig tavs Fritz Schur som formand for DONG.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DONG-formanden Fritz Schurs totale radiotavshed i den mest eksplosive tid i DONG er bemærkelsesværdig. Det store slag, der står i disse dage om DONG, handler i vid udstrækning om den fremtidige ejerstruktur, altså et emne, der er særligt relevant for bestyrelsesformanden. Men Schur har været tavs.

I stedet er koncernchefen Henrik Poulsen trådt ud på scenen med en anbefaling af og opbakning til salget.

Det tolkes af de fleste som et klart tegn på, at Fritz Schurs tid i DONG er ved at rinde ud. Og hvis ja, kommer den melding på den ekstraordinære generalforsamling i februar, der endegyldigt skal konfirmere aftalen om kapitalindskuddet fra Goldman Sachs-konsortiet. Fritz Schur kan forlade DONG-stolen med en erklæring om, at første del af DONG-genopretningen nu er på plads, og at det derfor er naturligt, at nye kræfter kommer til.

Derfor rettes flere og flere øjne på profilen af den nye DONG-formand. En formand, som hovedaktionæren, den danske stat ved finansminister Bjarne Corydon (S), skal sætte navn på, men også en formand, som Goldman Sachs skal sige god for. Og hvem er det så?

Corydon må have en ny formand i hovedet, som skal sikre ro omkring DONG, forstå samspillet mellem en offentlig hovedaktionær og en magtfuld kapitalfond i ejerkredsen, og så skal den nye formand forberede DONG til børsnoteringen i 2016 eller 2017. Det forudsættes, at den nye DONG-formand skal være dansk.

Man skal i den forbindelse ikke glemme, at også DONG-direktøren i det spil kan have et afgørende ord at skulle have sagt. Den nye formand skal arbejde tæt sammen med Henrik Poulsen, og Henrik Poulsen er en vigtig forudsætning for Goldman Sachs aftale om at investere otte milliarder kroner i DONG. Man kan også sige det på en anden måde; det vil være tæt på en katastrofe, hvis Henrik Poulsen tager sit gode tøj og forlader DONG. Poulsen er vigtigere for DONG end den nye formand i DONG.

Her er et par bud på kandidater til en ny DONG-formand:

Henrik Gürtler. Succesrig bestyrelsesformand i Københavns Lufthavne, der i nogen udstrækning ligner DONG. Nemlig med et betydende statsejerskab og tidligere en kapitalfond i ejerkredsen. Gürtler nyder stor respekt både i det offentlige regi og i det private erhvervsliv. Ganske vist noget af en indadvendt type, men kendt for sin ret-linethed og sit resultatfokus. Gürtler stopper som direktør i Novo-familiens pengekasse Novo A/S – et år før oprindeligt planlagt – i sommeren 2014.

Steen Riisgaard. Den bløde kapitalist, der kan accepteres i stort set alle kredse. Tidligere direktør i Novozymes. Riisgaard har en række bestyrelsesposter, men droppede for nogle måneder siden (overraskende) formandsjobbet i Rockwool efter meget kort tid på denne post. Riisgaard runder lige om lidt 63 år, og dermed taler alderen imod Riisgaards kandidatur som ny DONG-formand.

Peter Schütze. Tidligere Nordea-direktør og nu blandt andet formand for DSB. Schützes profil passer perfekt til profilen som ny DONG-formand, og han nyder stor respekt både i det offentlige og i det finansielle miljø. Dog taler også her hans alder imod. Schütze er 65 år, omend han stadig har en til tider meget hektisk arbejdsdag.

Eivind Kolding. Tidligere Mærsk-chef og tidligere topchef i Danske Bank. Kolding overtager om nogle måneder jobbet som direktør i Novo A/S efter Henrik Gürtler. I det job er der plads til op til flere bestyrelsesjob og herunder også en tung formandspost. Kolding har den ideelle alder, han kender finansmarkederne og er resultatfokuseret. Men. Kolding er næppe den mest oplagte kandidat efter sin tur i vridemaskinen i Danske Bank, og han er næppe den første kandidat, Corydon & Co. kommer i tanke om.

Stine Bosse. Deler vandene i erhvervslivets top, men hun har den brede appel. Har erfaring med finans og børsnoteringen af Tryg, og hun er samtidig aktiv i samfundsdebatten. Hun har erfaring med bestyrelsesarbejde og også formandsjob. Skal hun overtage formandsjobbet i DONG, kræver det nok, at hun frasiger sig nogle af de andre bestyrelsesjob. Stine Bosse er 53 år.

Lone Fønss Schrøder. Tidligere direktør i Mærsk, men senere i adskillige år med en række store og tunge bestyrelsesposter på CVet. Både fra ind- og udland. Hun er resultatorienteret, international og kontant. Lone Fønss er 53 år.

Kandidater uden for kategori: Ditlev Engel, Allan Søgaard Larsen og Carsten Bjerg.