Disney og Pixar beskyldes for biltyveri

En britisk manuskriptforfatter sagsøger tegnefilmproducenterne Disney og Pixar for at have stjålet ideen til den populære animationsfilm "Cars".

Hovedrolleindehaveren "Lightning McQueen" fra Disney Pixar filmen "Cars" lavet i 325.000 Lego klodser. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler om små livagtige biler. Disney og Pixars "Cars" eller på dansk bare "Biler" fik stor succes blandt animationselskere verden rundt, ved premieren i 2006, og nu er en efterfølger på vej.

Det bliver dog ikke uden kamp, for den britiske tekstforfatter Jake Mandeville-Anthony har netop indgivet krav til det amerikanske retssystem om at få premieren 24. juni stoppet.

Han mener nemlig, at Disney og Pixar har stjålet ideen til filmene fra materiale, som han lavede i 1990erne, skriver Reuters.

46 biler og en markedsføringsplan

Ifølge Jake Mandeville-Anthony lavede han et tredelt manuskript med titlen Cookie & Co., om racerbilkøreren Michael Owen Perkins eventyr og et andet arbejde med titlen "Cars", der inkluderede et prøvemanuskript med karakterbeskrivelser af 46 animerede biler, tegninger af ti af dem og en markedsføringsplan.

Kopier af arbejdet skulle være blevet sendt til forskellige produktionsselskaber, blandt andre Disney. Og Mandeville skulle også have givet kopier af arbejdet til Jim Morris, daværende chef for Lukasfilm og nuværende ansat hos Pixar.

Aston-Martin i hovedrollen

Mandeville peger på en lang række ligheder mellem karaktererne i begge arbejder. Hver har en animeret Ford T med navnet Stanley og en Aston Martin i hovedrollen. Desuden er der nedslidte lastbiler, glittede kvindelige biler og rige italienske business biler på begge rollelister.

Mandeville mener, at der er tale om krænkelse af ophavsretten og brud på stiltiende kontrakt, og ud over forbud mod "Cars 2", kræver han erstatning.

Den første "Cars" film indtjente over 450 millioner dollar og er blevet en stor merchandise succes for Disney.

Retssagen er dog ikke den første, som Mandeville fører mod Disney og Pixar. Parterne har tidligere været involveret i en halv-privat sag i England, men udfaldet af den er ikke offentligt kendt, skriver Reuters.