Disney har mistet tålmodigheden - fyrer populær Youtube-stjerne

Youtube-fænomenet PewDiePie kommer ikke til at lave indhold for Disney længere. Den succesfulde internetstjerne er blevet afskediget fra en onlinekanal, som han ellers var en af frontfigurerne for. Årsagen til fyringen var på baggrund af antisemitiske videoer på stjernens egen Youtube-kanal.

Foto: STEPHEN MORRISON. Den svenske Youtube-stjerne Felix Arvid Ulf Kjellberg som er kendt under navnet PewDiePie.
Læs mere
Fold sammen

En af Youtube’s største stjerner, Felix Kjellberg, bedre kendt som PewDiePie, har raget sig uklar med underholdningsbranchens nok største gigant.

Den 27-årige svensker, som på Youtube har millioner af visninger på sin kanal, og som er kendt for at lave jokes, der går til kanten, er denne gang gået et skridt for langt, hvis det står til Disney.

Kjellberg har i et års tid haft et samarbejde med Maker Studios, der er ejet af Disney. En digital medievirksomhed, som har til formål at huse »online content creators,« altså (ofte unge) mennesker, som ved, hvordan man holder et publikum klistret til den lille skærm. Her har Kjellberg fået sin eget netværkskanal ved navn Revelmode.

Men samarbejdet blev kort. Disney annoncerede i mandags overfor Wall Street Journal, at de lader sig skille fra Felix Kjellberg. Årsagen er nogle videoer, som Kjellberg under kunstnernavnet PewDiePie har lagt på Youtube, og som peger ind i et emne, der er særlig ømtåleligt for lige netop Disney.

I en Youtube-video ser PewDiePie et klip af to mænd, der danser rundt med et skilt, hvorpå der står ”Død over alle jøder” på. Det blev for meget for Disney, der valgte at bryde med internetfænomenet.

Netop Disney har et særligt anstrengt forhold til antisemitiske udtalelser på grund af anklager om, at grundlæggeren Walt Disney nærede et antisemitisk sindelag eller sympati overfor visse antisemitiske fællesskaber.

Den svenske Felix Kjellberg har i årevis tjent mange millioner dollars på at lave videoer på Youtube. Pengene kommer fra bl.a. annoncering og sponsorater. Under navnet PewDiePie slog han sig op på at dele videoer, hvor han spiller computerspil og konsolspil, og kommenterer på spillene. Videoerne har dog efterhånden udviklet sig til at omhandle andet end bare computerspil, dog stadig ofte med rod i online-verdenen.

Wall Street Journal skriver, at de har kigget Kjellbergs kanal igennem og fundet ni videoer, som indeholder antisemitiske jokes eller nazistisk billedsprog.

Felix Kjellberg skrev i søndags, på sin Tumblr-side, en forklaring på, hvad han mente med at dele videoen. I opslaget skriver han blandt andet:

»Jeg laver videoer til mine seere. Jeg ser mit indhold som underholdning, og ikke som et sted for nogen seriøse eller politiske kommentarer.«

Og skriver afslutningsvis:

»Nej, jeg støtter ikke disse personer (folk med antisemitiske holdninger red.) på nogen måde.«